Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Orgelconcert

Orgelconcert

Datum zaterdag 8 november 2014
Aanvangstijd 16:00
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Geerten van de Wetering, orgel en Jeroen van der Wel, viool

Programma

Muziek voor orgel & viool uit de laat-romantiek en vroeg 20e eeuw.

Muziek van o.a. Rheinberger, Badings, Höller (volorde staat nog niet vast)

Karl Höller (1907 - 1987)
Fantasie, opus 49 (1960)
für Violine und Orgel

Henk Badings (1907 - 1987)
Intermezzo (1938)
per violino e organo

Joseph Rheinberger (1839 - 1901)
Suite in c-moll, opus 166 (1889/1890)
für Violine und Orgel
- Praeludium
- Canzone
- Allemande
- Moto perpetuo

Cor Kint (1890 - 1944)
Hymne, opus 8 (1915)
voor viool en orgel

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Geerten van de Wetering, orgel en Jeroen van der Wel, viool

HOK organisten - geerten-van-de-wetering-kloosterkerk-4.jpg

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde in 2011 zijn mastergraad. Tevens behaalde hij zijn diploma kerkelijk koorleider bij Theo Goedhart. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij politicologie. Geerten volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Tomasz Nowak, Zsigmond Szathmary en Jacques van Oortmerssen. Momenteel zet hij zijn studie voort in Wenen.

Geerten is actief als solist, koorbegeleider, ensemblespeler en dirigent. Als solist heeft Geerten zich gespecialiseerd in 20e eeuwse muziek. Hij verzorgt regelmatig premières van nieuwe muziek. Zo speelde hij een première tijdens het Internationaal Orgelfestival 2008 in de St. Bavo in Haarlem en werkte hij mee aan de premières van twee nieuwe werken voor vier orgels in het Amsterdamse Orgelpark. In 2011 bespeelde hij het orgel bij de Nederlandse première van het '9/11 Requiem' van de Noorse componist Iver Kleive, uitgevoerd door het Toonkunstkoor Aalsmeer en het Oslo Bach Choir.

Als koorbegeleider werkte Geerten mee aan uitvoeringen van o.a. de Petite Messe Solenelle van Rossini, het requiem van Fauré en de Crucifixion van Stainer. Met verschillende ensembles voert hij regelmatig barokmuziek uit van o.a. Bach (cantates), Händel (The Messiah) en Vivaldi. Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo, dat veelal onbekend repertoire en transcripties voor orgel ten gehore brengt.

Geerten is sinds 1 januari 2012 organist van de Kloosterkerk in Den Haag, waar hij het Marcussen-orgel bespeelt.

Jeroen van der Wel

Concertagenda - jeroen-van-der-wel.jpg

Jeroen van der Wel werd geboren in Den Haag in 1987 en begon zijn vioollessen aan de Amstelveense Muziekschool bij Anneke Schilt. Van 1997 tot 2004 studeerde hij bij Coosje Wijzenbeek en Herman Krebbers. Sinds 2004 studeert hij bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Deze studie werd in september 2007 onderbroken voor een semester aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs bij Roland Daugareil.

Zowel in 2000 als in 2002 won Jeroen de eerste prijs tijdens de Iordens viooldagen in Den Haag. In 2001 was hij prijswinnaar tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. In augustus 2001 won hij vervolgens een prijs in het Internationale Wettbewerb für Violine van de Kulturstiftung Hohenlohe (Kloster Schöntal, Duitsland). In februari 2003 won Jeroen het Davina van Wely Concours in Den Haag. In Juli 2005 ging hij naar de beroemde Accademia Musicale Chigiana in Siena, om masterclasses te volgen bij Giuliano Carmignola. Hij werd uitgekozen om op het eindconcert te spelen en voor zijn presentatie op dit concert kreeg hij het 'Diploma of Merit'.
In mei 2007 won Jeroen in Amsterdam de Hoofdprijs ‘Etiennette Alvares Correa' in het 21ste Nationaal Vioolconcours, beter bekend als het Oskar Back Concours. Op 8 maart 2008 won hij de tweede prijs op het Helen Dowling Vioolconcours in Utrecht.

Jeroen trad in de afgelopen jaren op als solist met het Frysk Jeugdorkest, het Rotterdams Jeugd Symphonie Orkest, het Mendelssohn Kamerorkest, het Rotterdams Philharmonisch Kamerorkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Zürcher Kammer Orchester, het Concertgebouw Kamerorkest en the Bombay Philharmonic Chamber Orchestra.

 

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.