Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Lunchconcert (piano)

Lunchconcert (piano)

Datum woensdag 18 maart 2015
Aanvangstijd 12:45
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Klaas Trapman (piano)

Programma

Cor de Groot (1914-1993)
Sonatine
- Allegro
- Adagio
- Presto

Anthon van der Horst (1899 - 1965)
- Tema con variazioni in modo conjuncto

Over het programma:
Later in dit jaar wordt in de orgelconcerten (op 7 en 21 november) Dr. Anthon van der Horst herdacht. Hij stierf 50 jaar geleden. In samenspraak hiermee hoort u vandaag een pianocompositie uit 1950 van deze invloedrijke componist, organist, dirigent en pedagoog. De modus conjunctus is een kunstmatige - niet historisch gefundeerde - modus. Er zijn twee niet verwante mineurgroepen aan elkaar verbonden. Het effect is een zeer bewolkt mineur. Deze persoonlijke kleuring zult u ook in de orgelwerken ontmoeten.

Als vaderlandse evenknie hoort u eerst de Sonatine van Cor de Groot (1914-1993). De Groot was een internationaal bekende pianist met een enorme kennis van de pianoliteratuur. Hij bleef altijd op ontdekkingsreis. Hij heeft veel gecomponeerd en het meeste is manuscript gebleven. Een groot deel van zijn werk is van humoristische of parodistische aard, of ook wel tenderend naar de lichte muze. Deze Sonatine uit 1940 hoort beslist niet tot deze categorieën. Men herkent in deze compositie De Groots meesterlijke voordrachtskunst, hier nauwkeurig aangetekend in de partituur.

zie ook: www.kunstcentrum-kloosterkerk.nl

Meer informatie over de uitvoerenden

Klaas Trapman (piano)

Concertagenda - klaas-trapman.jpg

Klaas Trapman studeerde piano, orgel en theorie der muziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is er nu docent voor theorie en piano, dit laatste alleen voor studenten Compositie. Hij heeft van kindsbeen af een neiging om verwaarloosde of vergeten compositie te presenteren.

 

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.