Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Lunchconcert (zang+piano)

Lunchconcert (zang+piano)

Datum woensdag 1 april 2015
Aanvangstijd 12:45
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Nathalie Mees (sopraan) en Henk Mak van Dijk (piano)

Programma

Cabaret songs

William Bolcom (1938)
- Toothbrush Time
Tekst: Arnold Weinstein; Uit ‘Cabaret Songs'

Arnold Schönberg (1874-1951)
- Galathea
Tekst:Frank Wedekind; Uit ‘Brettl Lieder'

Benjamin Britten (1913-1976)
- Funeral Blues
Tekst: W. A. Auden; Uit ‘Cabaret Songs'

Friedrich Holländer (1896-1976)
- Lass mich einmal deine Carmen sein
Tekst: R. Liebmann/F. Holländer
Uit ‘Einbrecher'

Kurt Weill (1900-1950)
- I'm a stranger here myself
Tekst: Ogden Nash; Uit ‘One touch of Venus'

Kurt Weill
- Je ne t'aime pas
Tekst: Maurice Magre

Benjamin Britten (1913-1976)
- Calypso
Tekst: W.A. Auden; Uit ‘Cabaret Songs'

William Bolcom (1938)
- Amor
Tekst: Arnold Weinstein; Uit ‘Cabaret Songs

Dirk Witte (1885-1932)
- Mens, durf te leven
Tekst: Dirk Witte

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Nathalie Mees (sopraan) en Henk Mak van Dijk (piano)

Concertagenda - nathalie-mees-sopraan.jpg

Nathalie Mees (1975) behaalde in mei 2005 haar diploma aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Haar docenten gedurende de opleiding waren Lenie van den Heuvel, Sasja Hunnego en Barbara Pearson.
Zij volgde masterclasses bij onder andere Jill Feldman, David Wilson Johnson, Meinard Kraak, Jard van Nes, Nicoletta Olivieri, Nelly Miricioiu & Alexander Oliver.
Momenteel wordt zij gecoacht door Gemma Visser.
Nathalie zong onder leiding van Reinbert de Leeuw, Jaap van Zweden, Jac van Steen, Jurjen Hempel en Peter Dijkstra.

Concertagenda - henk-mak-van-dijk-piano.jpg

Henk Mak van Dijk is een veelzijdig uitvoerend pianist met een stevige klassieke basis, opgeleid aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag. Hij studeerde onder meer bij de Poolse pianiste Barbara Grajewska, de Australische pianist Geoffrey Madge en fortepiano specialist Stanley Hoogland. Veel inspiratie deed hij op bij de Holland Music Sessions en bij de Hongaarse meesterpianisten Gyorgy Sandor en Gyorgy Sebök.

Op zoek naar avontuur kwam hij op Java terecht waar hij geruime tijd als pianist werkte op het conservatorium van Yogyakarta en concerten gaf op Java en Sulawesi. Hierna was hij een aantal jaren verbonden aan conservatoria in Nederland, waar hij intensief kamermuziek speelde. Hij speelde voor Nederlandse radio en televisie, trad op als pianist in kamermuziekverband (het Mesdag Piano Trio), in liedrecitals met zeer uiteenlopend repertoire, en als solist met lecture-recitals over Indische muziek en algemener exotische elementen in westerse pianomuziek.

In samenwerking met het Nederlands Muziek Instituut maakte Henk Mak van Dijk samen met de sopraan Renate Arends een cd met liederen van Indische componisten (Angin timur gelumbang barat; Indische klassieke liederen) en gaf hij in Den Haag een serie concerten in het kader van de Indische Zomer, op de Pasar Malam Besar en op het Festival Classique. Van zijn hand verscheen eind 2007 het boek De oostenwind waait naar het westen, over Indische componisten en Indische composities (KITLV Press, Leiden). Zijn eerste studie culturele antropologie aan de Universiteit van Utrecht kwam hem daarbij goed van pas Ook verzamelde hij honderdtallen schitterende afbeeldingen en foto´s uit tempo doeloe die dit boek rijkelijk illustreren.

Ter gelegenheid van de vijftigste Pasar Malam Besar maakte hij de monumentale tentoonstelling Werelds - over Indische klassieke muziek 1870-1945, bezocht door koningin Beatrix. Uniek is de door hem ontdekte en nieuw leven ingeblazen opera Attima van Constant van de Wall die speciaal voor het jubileum van de Pasar in de Koninklijke Schouwburg werd opgevoerd.

Mak van Dijk heeft nog steeds een speciale band met Java; hij presenteerde zijn boek in het gouverneurspaleis van Yogyakarta en in de zomer van 2009 speelde hij voor Indonesische televisie composities van zijn nieuwste pianosolo cd Herinneringen uit Java.

In maart 2011 werkte hij mee aan een tentoonstelling over bladmuziek uit Indië in het Rotterdams Historisch Museum. Naar aanleiding hiervan verscheen van zijn hand het boek Wajang Foxtrot. Vorige zomer was hij gastdocent piano aan de Universiteit van Salatiga op Midden-Java en zijn er plannen gemaakt voor een symposium en een recital in Yogyakarta in samenwerking met Indonesische pianisten.

Een nieuwe cd Indische muziek is gepland voor 2013. Dan zal ook uitkomen het boek Musical Encounters between Holland and Indonesia from past to present (KITLV Press), waarin een hoofdstuk over de Indische composities van Constant van de Wall.

In het najaar van 2013 zal hij samen met Renate Arends op een festival de door hem herontdekte Duits-Javaanse liederen van Linda Bandara uitvoeren op een gamelan festival georganiseerd door het Museum voor volkenkunde in Wenen.

Met het Mesdag Piano Trio heeft hij al geruime tijd een vaste stek in de serie Muziek aan zee in Muzee Scheveningen. Voorts organiseert hij samen met Stichting HOP concerten in de Haagse concertzaal Podium Vocale, bij het Vredespaleis.

Henk Mak van Dijk verzorgt lezingen over muziek en Indië, zoals over het klassieke muziekleven in Indië, Indische componisten, Otto Knaap, het leven van Constant van de Wall,cabaretiers op tournee in de Oost, krontjong, liedjes van verlangen, desgewenst met eigen pianospel en cd voorbeelden.

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.