St. Jacobuskerk, Parkstraat (HOK) middagconcert (orgel+)

middagconcert (orgel+)

Datum zaterdag 20 juni 2015
Aanvangstijd 16:00
Locatie St. Jacobuskerk, Parkstraat (HOK)
Uitvoerenden

Jan Van Mol (Antwerpen), orgel en Cristel De Meulder, sopraan

Programma

Peter Benoit (1834-1901)
- Ave Maria
- Tota pulchra es

César-August Franck (1822-1890)
- Pastorale op.19
- O Salutaris

Joseph Callaerts (1830-1901)
"Pièces" op. 20:
- Pastorale
- Toccata

François-Auguste Gevaert (1828-1908)
- Salve Regina

Alphonse Mailly (1833-1917)
- Pâques Fleurie
- Toccata

Flor Peeters (1903-1985)
Speculum Vitae - Spiegel van het leven
(tekst: Jef Simons)
- Nacht
- Morgen
- Middag
- Avond

bekijk HIER de affiche van dit concert (PDF)

bekijk HIER de jaaraffiche van de St. Jacobusconcerten

Meer informatie over de uitvoerenden

Jan Van Mol, orgel en Cristel De Meulder, sopraan

Concertagenda - cristel-de-meulder-en-jan-van-mol-1.jpg

Cristel De Meulder & Jan Van Mol Werken al bijna twee decennia samen als concerterende musici en binnen de vzw Calcant die zij hebben opgericht met als bedoeling de orgelmuziek en de vocale religieuze muziek te promoten. Zo was de jaarlijkse integrale uitvoering van Bachs Weihnachtsoratorium een vaste waarde in het Antwerps muziekleven.

Naast optredens in eigen land waren zij te horen in Nederland, Zwitserland, Engeland, Ierland, Duitsland, Polen, Frankrijk, Italië, Portugal. Buiten Europa maakten zij tournees naar Zuid-Afrika, De Filippijnen, Brazilië, Japan, Uruguay, Argentinië ...

De cd's "Exsultate Jubilate" en "Tota Pulchra es" kenden een groot succes. Hun laatste cd "Cantio Sacra" kwam uit in 2010 en werd opgenomen in de kloosterkerk van Grijo in Portugal. In het voorjaar van 2014 is een opname gepland met muziek van Mozart en Schubert.

Cristel De Meulder studeerde aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel. Zij specialiseert zich in klankgeoriënteerd zingen van het "Lichtenberger Institut für Gesang und Instrumentalspiel" (D). Cristel De Meulder geeft les aan de Academie voor Muziek en Woord van Hemiksem (Antwerpen). Zij is de stichter/dirigent van het damesensemble ‘Voces Aequales' en dirigent van het Illuciakoor uit Puurs. Cristel De Meulder is artistiek leider van het Artiestenfonds dat werkzaam is in de St.-Carolus Borromeuskerk (www.artiestenfonds.be) in Antwerpen Zij staat in voor het vocale luik van Calcant vzw en werkt mee aan de programmatie van de Feugère-orgelconcerten in de St.-Martinuskerk te Kontich.

Jan Van Mol is leraar aan het Antwerps Conservatorium en organist - titularis van het historisch orgel van de Sint-Pauluskerk in Antwerpen. Hij gaf concerten in heel Europa en ver daarbuiten. Hij nam een 15 - tal cd's op met een voorkeur voor minder bekende componisten tussen 1750 en 1850: Homelius, Beauvarlet-Charpentier, Oley, Miné en recent Michel Corrette op het historisch orgel van Embrun (Fr). Hij gaf conferenties en masterclasses in Zuid-Afrika, Rusland, Litauen, Polen, Nederland. Publiceert regelmatig in vakbladen (o.a. Orgelkunst, Vox Humana) en in de Calcant - Courant. Als medestichter - voorzitter van Calcant organiseert hij, naast « gewone » orgelrecitals, allerlei initiatieven rond het orgel : orgelreizen, dagtrips, de Antwerpse Orgelwandeling (die in 2014 haar tiende editie zal hebben) enz. Hij was één van de eersten om het authentieke spel op het harmonium te herontdekken.

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.