Datum | dinsdag 25 augustus 2015 |
Aanvangstijd | 20:15 |
Locatie | Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK) |
Uitvoerenden | Sietze de Vries (Groningen): orgel |
NICOLAUS BRUHNS (1665-1697)
Praeludium in e
JOHANN NICOLAUS HANFF (1665-1712)
"Ach Gott, vom Himmel, sieh darein"
"Ein feste Burg ist unser Gott"
JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)
Sinfonia uit Cantate (BWV 29)
"Wir danken dir, Gott"
(orgelbewerking: A. Guilmant / M. Dupré / S. de Vries)
"An Wasserflüssen Babylon" (BWV 653)
(a 2 Clav. e Pedale)
Uit "Das Musikalische Opfer" (BWV 1079)
- Ricercare in c
SIETZE DE VRIES (1973)
Improvisatie
Sietze de Vries (Groningen): orgel
Musiceren vanuit innerlijke voorstelling en eigen creativiteit; dat is in het kort het credo van organist en kerkmusicus Sietze de Vries (1973). Het improviseren als ambacht en dus leerbaar proces vormt daarbij een belangrijk speerpunt. Het historische orgelbezit van Nederland, en in het bijzonder dat van de provincie Groningen, vormt voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron.
Sietze de Vries ontving zijn professionele opleiding onder meer van Wim van Beek, Jan Jongepier en Jos van der Kooy. Aan het conservatorium van Groningen behaalde hij het diploma Docerend Musicus (Bachelor), aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag het diploma Uitvoerend Musicus (Master) en de Aantekening Improvisatie. Aan de Hogeschool te Alkmaar studeerde hij af als Kerkmusicus met bevoegdheidsverklaring I.
In de periode 1987-2002 schreef hij 15 prijzen op zijn naam bij diverse nationale en internationale orgelconcoursen, zowel op het gebied van literatuur als dat van improvisatie. Hoogtepunt en tevens afsluiting van die periode was het winnen van het internationale improvisatieconcours te Haarlem in 2002, waarvan hij ook al tweemaal eerder finalist was. 1e prijzen on hij op het Internationaal orgelconcours l'Europe & l'Orgue (2000), het Hindemith / Micheelsen orgelconcours NCRV (1996), het Nationaal BACH-improvisatieconcours te Amersfoort (2000), het Nationaal improvisatieconcours te Zwolle (1999). Ook won hij de Hagerbeerprijs internationaal Schnitger-orgelconcours te Alkmaar (1999) en de Flentropprijs internationaal Schnitger-orgelconcours te Alkmaar (2001)
Naast een uitgebreide internationale concertpraktijk heeft Sietze de Vries ook een lespraktijk, die er in het bijzonder op gericht is om zijn ideeën over het improvisatieambacht uit te dragen. Hij doet dat ook door middel van master classes en lezingen in veel Europese landen, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Als improvisatiedocent heeft Sietze de Vries de status van ‘visiting professor' aan Collegedale University (USA) en is hij verbonden aan de internationale zomeracademie van Montreal (CA).
Sietze de Vries is ook actief als vaste begeleider van het bekende Roder Jongenskoor, de Roden Girl Choristers en het Kampen Boys Choir, die geheel in Engels-Anglicaanse stijl musiceren. Ook is hij redacteur orgelbouw van vakblad ‘Het Orgel'.
Zijn spel is op diverse Cd's en Dvd's vastgelegd, met name door het label JSB-records.
Met ingang van 1 mei 2015 is Sietze de Vries benoemd als artistiek leider bij de Stichting Hinszorgel te Leens. Met het oog op de educatieve doelstellingen van deze Stichting, zoals het organiseren van masterclasses, excursies, educatie aan scholen, tentoonstellingen, cultuurprojecten en samenwerking met andere musici enz.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.