Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK) Internationaal Orgelfestival_5

Internationaal Orgelfestival_5

Datum zaterdag 29 augustus 2015
Aanvangstijd 20:15
Locatie Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK)
Uitvoerenden

Ben van Oosten (Den Haag): orgel m.m.v. Strijkorkest 'Serenata' o.l.v. Ernst Wauer

Programma

'Mijlpalen'


SIGFRID KARG-ELERT (1877-1933)

Festliche Musik alla Händel, op. 101

GEORG FRIEDRICH HÄNDEL (1685-1759)
Concerto in F, op. 4 nr. 4 (HWV 292)
- Allegro
- Andante
- Adagio
- Allegro

CHARLES-MARIE WIDOR (1844-1937)
Symphonie nr. 5 in f, op. 42/1
- Allegro vivace
- Allegro cantabile
- Andante quasi allegretto
- Adagio
- Toccata

FRANCIS POULENC (1899-1963)
Concerto voor orgel, strijkers en pauken in g (1938)

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Ben van Oosten (Den Haag): orgel m.m.v. Strijkorkest 'Serenata' o.l.v. Ernst Wauer

Concertagenda - ben-v-oosten-st-sulpice-paris.jpg

BEN VAN OOSTEN werd in 1955 te Den Haag geboren. Hij studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.

Op 11-jarige leeftijd kreeg Ben van Oosten zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien trad hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als een van de meest prominente internationale concertorganisten.

Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten als hoofdvakleraar orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium en een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie in Haarlem, McGill University Organ Academy in Montréal, Torch International Organ Academy in Korea). Bovendien treedt hij veelvuldig op als jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, Weimar, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).

Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. het complete orgeloeuvre van Widor, Vierne en Dupré) werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d'Or). Zijn Dupré-integrale werd onlangs in Duitsland bekroond met de prestigieuze Echo Klassik Preis 2011.
Van zijn hand verscheen bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.

Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelcultuur werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" te Parijs.
De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l'Ordre des Arts et des Lettres. Bij gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als internationaal concertorganist werd hij in 2010 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse "Internationaal Orgelfestival Grote Kerk Den Haag".
Dit jaar viert hij dus zijn 25 jarig jubileum als titularis van de Grote Kerk. Een 'Mijlpaal' waarbij hij niet alleen in dit concert wil stilstaan, maar dat hij ook, samen met collega Aart Bergwerff, 25 jaar organist van de Lutherse Kerk, vierde in een 'Dubbel-jubileumconcert' op de orgels van de Lutherse Kerk en de Grote Kerk.

 

 

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.