Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) > Orgelconcert

> Orgelconcert

Datum zaterdag 21 november 2015
Aanvangstijd 16:00
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Geerten van de Wetering (Den Haag) en Harmen Trimp (Amsterdam): orgel m.m.v. ensemble Amici della Musica o.l.v. Frank de Groot

 

Programma

'Salutation joyeuse'

integrale uitvoering orgelwerken van Dr Anthon van der Horst (1899-1965) deel 2

orgel: Geerten van de Wetering (Den Haag) & Harmen Trimp (Amsterdam)
m.m.v. ensemble Amici della Musica o.l.v. Frank de Groot

Anthon van der Horst (1899 - 1965)

Variazioni sopra la Sinfonia della Cantata ‘Christ lag in Todesbanden' di Giov. Seb. Bach (1953)

Sonata in modo conjuncto (1948)
- Andante
- Adagio
- Finale

Concert pour orgue et orchestre a cordes (1960)
- Entrée
- Réjouissance
- Sarabande
- Final
- Etude de concert (1963)

Informatie over het programma:

Op 7 maart 2015 is het precies 50 jaar geleden dat organist en componist Anthon van der Horst (1899 - 1965) overleed. Van der Horst was organist, dirigent en componist. Zijn inzet voor de muziek van Bach is in het begin van de 20e eeuw van grote betekenis geweest, met name als dirigent van de Nederlandse Bachvereniging. Daarnaast was hij een van de meest vooraanstaande Nederlandse organisten.

Van der Horst heeft als componist vele werken nagelaten, waaronder een heel aantal orgelwerken. Helaas worden zijn werken, ondanks de kwaliteit ervan, weinig gespeeld. Het herdenkingsjaar 2015 is voor Geerten van de Wetering en Harmen Trimp aanleiding om het complete orgeloeuvre van Van der Horst uit te voeren tijdens twee concerten komend najaar op het Marcussen-orgel van de Kloosterkerk te Den Haag. Beide organisten stammen - via onze docent Jos van der Kooy en diens leraar Charles de Wolff, leerling van Anthon van der Horst - indirect uit de school van Van der Horst.

Naast zijn composities voor orgel solo zal Van der Horst's Concert pour orgue et orchestre a cordes (1960), voor orgel en strijkersensemble, uitgevoerd worden (op 21 november). Dit werk is momenteel enkel in handschrift uitgegeven. Ter gelegenheid van deze uitvoering zal het opnieuw worden uitgegeven bij Donemus in een moderne druk.

Onder het thema Salutation joyeuse zullen de concerten plaatsvinden op zaterdag 7 en 21 november om 16.00u in de Kloosterkerk te Den Haag. Salutation joyeuse, de titel van zijn laatste compositie,was Van der Horst's afscheidsgroet aan het Nederlandse muziekleven. Met deze tweedelige concertserie staan de wij stil bij een van de meest markante personen uit het Nederlandse muziekleven van de vorige eeuw.

download de affiche HIER (als PDF)

Nieuws - Flyer-AnthonvdHorst.jpg

Meer informatie over de uitvoerenden

Geerten van de Wetering (Den Haag) en Harmen Trimp (Amsterdam): orgel m.m.v. ensemble Amici della Musica o.l.v. Frank de Groot.

Harmen Trimp

Concertagenda - harmen-trimp-r.jpg

Harmen Trimp (1984) studeerde orgel bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, en volgde masterclasses bij Loïc Maillé, Theo Brandmüller, Jan Kleinbussink en Ton Koopman. In september 2013 behaalde hij zijn Master of Music met een eindrecital in de Westerkerk te Amsterdam.
Hij studeerde naast muziek geschiedenis aan de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit te Amsterdam en verricht momenteel promotieonderzoek naar aspecten van de Nederlandse orgelcultuur in de twintigste eeuw aan de Vrije Universiteit.

Als improvisator won hij diverse prijzen en stond in 2007 en 2009 in de finale van het Nationaal Improvisatieconcours in het Orgelpark te Amsterdam. Hij is vervangend organist van de Westerkerk in Amsterdam en vaste begeleider van Cappella Westerkerk.
Daarnaast is hij als organist verbonden aan de Kapel van het VU Medisch Centrum te Amsterdam.

Harmen is dit jaar toegelaten tot het Internationaal Improvisatieconcours van het Internationaal Orgelfestival te Haarlem dat gehouden wordt van maandag 14 juli tot en met vrijdag 18 juli.

Geerten van de Wetering

HOK organisten - geerten-vd-wetering-l.jpg

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde daar zijn mastergraad. Tevens studeerde hij kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij politicologie. Naast diverse masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Tomasz Nowak en Zsigmond Szathmary, volgde hij middels een beurs van het Henri Roovers Fonds een postgraduale orgelopleiding aan de Universität für Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie).

Geerten heeft een breed repertoire, met bijzondere interesse voor 20e eeuwse en hedendaagse muziek. Hij speelde o.a. premières van nieuwe composities tijdens het Internationaal Orgelfestival in Haarlem, in het Amsterdamse Orgelpark en in de Westerkerk te Amsterdam.

Als solist en begeleider werkt Geerten veel samen met koren en orkesten. Hij werkte mee aan uitvoeringen van o.a. het Concert voor orgel en orkest van Poulenc, Kammermusik no. 7 voor orgel en orkest van Paul Hindemith en het War Requiem van Benjamin Britten in het Concertgebouw Amsterdam.Ook is hij actief als continuospeler bij verschillende ensembles. Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo, dat veelal onbekend repertoire en transcripties voor orgel ten gehore brengt.

Geerten is sinds 1 januari 2012 organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij is tevens dirigent van Het Wassenaars Kamerkoor.

zie ook: www.geertenvandewetering.nl

Ensemble Amici della Musica
Het ensemble Amici della Musica is opgericht door violist en dirigent Frank de Groot, en bestaat uit jonge enthousiaste professionele musici die regelmatig met succes concerten verzorgen en gevraagd worden voor de begeleiding van koren.

Traditiegetrouw speelt het ensemble jaarlijks het Weihnachts Oratorium van Bach in de oude kerk van Wassenaar, en een Requiem op Nationale dodenherdenking in de oude kerk van Voorburg. Ook verzorgt het cantate diensten in de Hooglandse kerk in Leiden.

Amici della Musica heeft eerder samengewerkt met organist Geerten van de Wetering in de Kammermusik van Hindemith.

Frank de Groot studeerde viool en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Isidor Lateiner en Jürgen Kussmaul. Verder studeerde hij aan de Hochschule für Musik in Stuttgart bij Ricardo Oddnopossof. Tijdens deze periode was hij verbonden aan het National Theater Mannheim en speelde hij in het Chamber Orchestra of Europe. Thans maakt hij deel uit van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en is hij primarius van het Doelenkwartet.

Hij studeerde koordirectie bij Frans Moonen en Barend Schuurman en orkestdirectie bij Arie van Beek. Hij volgde masterclasses bij Jos van Veldhoven en Daniël Reuss en verder bij de finse dirigent Jorma Panula.

Frank de Groot is de vaste dirigent van het koor Wassenaar Vocaliter en het kamerkoor Ad Libitum en Voix Jolies. Tevens is hij artistiek leider van het kamerorkest Amici della Musica. Daarnaast leidt hij al een aantal jaren zomerprojecten bij Studio Dagny en het Nederlands Strijkers Gilde.

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.