Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Bätz-orgelmaand_5

Bätz-orgelmaand_5

Datum zaterdag 31 oktober 2015
Aanvangstijd 15:30
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Aart Bergwerff (Den Haag/Breda): orgel

Programma

Reformatieconcert / Verzoekprogramma

Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Praeludium in g kleine terts, BuxWV 149

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Schmücke dich, o liebe Seele, BWV 654
Wachet auf! ruft uns die Stimme, BWV 645

Johann Th. Lemckert (* 1940)
Communion

Johann Sebastian Bach
Passacaglia en fuga in c kleine terts, BWV 582

Dietrich Buxtehude
Vater unser im Himmelreich
(3 verzen)

Max Reger (1873-1916)
Phantasie über den Choral "Ein feste Burg ist unser Gott", opus 27


Dit programma is samengesteld uit verzoeken van twee leden van de Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk: Kees van der Meij en Nico van Stokrom.

Eerder dit jaar mocht ik mijn 25-jarig organistenjubileum vieren in de Lutherse Kerk Den Haag. Al deze 25 jaren hebben Kees en Nico belangeloos hun tijd en energie gegeven aan het Orgelfonds, aan het Orgelcomité en thans aan de Stichting.

Als organist krijg ik het applaus en de bloemen, vanmiddag staan Kees en Nico in het zonnetje. Dit programma is door hen en voor hen samengesteld, met het Lutherse koraal als rode draad, op Hervormingsdag, de feestdag van de Lutherse Kerk.

Aart Bergwerff

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Aart Bergwerff, orgel

Algemeen - aart-bergwerff.jpg

AART BERGWERFF speelt orgel sinds zijn zevende jaar en studeerde aanvankelijk orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium.

Hij oriënteerde zich verder in het buitenland, in Noord-Duitsland, Italië en Parijs, en studeerde onder meer bij Harald Vogel en bij Marie-Claire Alain.
Hij besloot zijn studie bij Alain in Parijs met het behalen van de Prix de Virtuosité.

Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij improvisatie bij Bert Matter en behaalde hij de Aantekening Improvisatie Orgel.
Aart Bergwerff won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989). In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres' vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, is hij sinds 1994 hoofdvakdocent orgel en doceert hij ook improvisatie en orgelbouw.
Aart Bergwerff is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels.
Als concertorganist treedt hij veelvuldig op in concerten en festivals in binnen-en buitenland. In oktober jl. maakte hij zijn debuut in het meest prestigieuze orgelfestival ter wereld Toulouse-Les-Orgues.

Op 29-jarige leeftijd werd hij in 1990 benoemd tot organist van de Lutherse kerk te Den Haag en werd daarmee de vaste bespeler van één van de fraaiste historische orgels in Nederland, het in 1762 gebouwde orgel van Johann Heinrich Hartmann Bätz. Dit instrument heeft met zijn grote wendbaarheid een grote invloed op Aart Bergwerffs avontuurlijke muzikale denken, immers het orgel is de synthesizer-avant-la-lettre.
Vanuit die gedachte initieert hij thans avontuurlijke projecten met het kerkorgel, van Canto Ostinato tot producties met videokunstenaar Jaap Drupsteen, welke projecten worden uitgebracht op zijn eigen label Art Unorganized.

In april 2012 werd Aart Bergwerff tevens benoemd tot organist van de Grote of O.L.V.-Kerk te Breda en daarmee tot vaste bespeler van het vier-klaviers Flentrop-orgel.

 

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.