Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Lunchconcert (ensemble)

Lunchconcert (ensemble)

Datum woensdag 4 november 2015
Aanvangstijd 12:45
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Driekwartplus: Noor van de Wetering (hobo), Esther Damsma (viool), Martijn Plomp (altviool), Winde Reijnders (cello)

Programma

Benjamin Britten (1913-1976)
Phantasy

Malcolm Arnold (1921-2006)
Quartet

Informatie over de muziek:

De Engelse componist Benjamin Britten werd ook wel een progressieve conservatief genoemd. Op vroege leeftijd werd hij beïnvloedt door de klassiekere componisten Beethoven en Brahms. Op latere leeftijd verwierp hij deze stijl en richtte hij zich meer op rolmodellen als Mahler, Shostakovitch en Stravinsky. Ook nam hij afstand van de Engelse Pastorale school, maar introduceerde invloeden uit Balinese muziek in zijn werken.
Britten vond dat hij als componist vooral in dienst moest staan van de luisteraar.
Dit stuk van Britten is een van de eerste van zijn kamermuziekwerken die ook in de rest van Europa werd uitgevoerd. Britten maakt voor dit werk gebruik van een aaneengesloten vorm die bestaat uit een aantal duidelijk contracterende delen die de fantasie van de luisteraar zeker zullen aanspreken.
Het stuk begint met een sluipende, aanzwellende mars welke wordt ingezet door de cello. De mars gaat over in een speels gedeelte, waarop een wat meditatiever andante volgt waar de strijkers met prachtige solo's de hoofdrol opeisen. Deze wordt overgenomen door de hobo. Deze leidt het stuk weer terug naar het mars thema van het begin. Britten weet in dit stuk de beste kanten van de hoboklank goed te combineren met de drie strijkers.

Malcolm Arnold hield niet van grenzen in de muziek. Hij schreef voor een veelvoud aan klassieke ensembles en orkesten, maar verwierf bij het grote publiek vooral bekendheid door zijn werken voor films. Voor zijn filmmuziek bij de film ‘Bridge over the river Kwai' won hij zelfs een Oscar.
Dit hobokwartet uit 1957 schreef hij toen hij 36 jaar was. Hij droeg het op aan Leon Goossens, een van de bekendste Engelse hoboïsten uit die tijd.

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Driekwartplus: Noor van de Wetering (hobo), Esther Damsma (viool), Martijn Plomp (altviool), Winde Reijnders (cello)

Concertagenda - driekwartplus.jpg

Hobokwartet Driekwartplus is ontstaan in november 2013 uit een toevallige samenwerking tussen Noor van de Wetering (hobo/althobo), Esther Damsma in ‘t Groen (viool), Martijn Plomp (viool/altviool) en Winde Reijnders (cello). Driekwartplus was een initiatief van Noor, die graag tijdens een docentenconcert in het Utrechts Centrum voor de Kunsten hobokwartetten wilde uitvoeren. Noor kende Esther, Esther kende Winde en Martijn. De strijkers hadden met elkaar al eens gesproken over het oprichten van een strijkkwartet maar ontdekten al snel dat je als driekwart strijkkwartet prima met een hobo combineert. Driekwartplus dus.
Hun debuut maakten zij in Utrecht met het althobokwartet van Jean Francaix en een Mazurka van Martinu voor hobo, twee violen en cello.

Driekwartplus speelt ook werken van oa Britten, Jacob, Mozart en Moeran en is regelmatig te horen op verschillende plaatsen in Nederland. Naast een kwartetbezetting spelen zij in diverse samenstellingen.
U kunt het hobokwartet Driekwartplus boeken voor een optreden op maat. Neem daarvoor contact op via: driekwartplus@gmail.com

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.