Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) Lunchconcert (instr.solist)

Lunchconcert (instr.solist)

Datum woensdag 20 april 2016
Aanvangstijd 12:45
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Klaas Trapman (piano)

Programma

Franz Schubert (1797-1828)
Sonate in E
- Allegro moderato
- Scherzo Allegro
- Adagio
- Scherzo Allegro
- Allegro patetico

Franz Schubert
Liebesbotschaft (arr. Liszt)

Toelichting

Een tweehonderd jaar oude sonate vol jeugdige levenskracht. Het ongewone van deze sonate is de vijfdeligheid. Een tweede deel als scherzo naast nog een scherzo op de normale plaats is uniek. Schubert was in 1816 pas negentien jaar, maar hij had al veelvuldig blijk van meesterschap gegeven. Zijn vorming werd beheerst door als sopraan in koren te zingen en als violist in orkesten te spelen. Hij moet als jongetje de kunst van het componeren praktisch analyserend zich hebben eigen gemaakt. Hij had het voorrecht Salieri als leraar te hebben. Het eigene van Schuberts muziek is niet aan enige voorganger of tijdgenoot ontleend. Niemand heeft zich ook aan een voortzetting gewaagd.

Liszt was bijzonder onder de indruk van Schuberts muziek. In zijn vele transcripties van liederen, door wie ook geschreven, gaat Liszt ervan uit dat de luisteraar de tekst kent. Nu de zangstem ontbreekt compenseert hij dit gemis door begrippen uit de tekst in zijn arrangement uit te drukken.

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Klaas Trapman (piano)

Concertagenda - klaas-trapman.jpg

Klaas Trapman studeerde piano, orgel en theorie der muziek aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is er nu docent voor theorie en piano, dit laatste alleen voor studenten Compositie. Hij heeft van kindsbeen af een neiging om verwaarloosde of vergeten compositie te presenteren.

 

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.