Datum | woensdag 13 januari 2016 |
Aanvangstijd | 12:45 |
Locatie | Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) |
Uitvoerenden | Jos van der Kooy (orgel/piano) en Tineke Roseboom (sopraan) |
Sigfrid Karg-Elert (1867-1933)
- Völlige Hingabe uit opus 66
- Abendstern uit opus 98
sopraan en orgel
Max Reger (1873-1916)
- Morgenglanz der Ewigkeit
- O Gott, du frommer Gott uit Choralvorspiele opus 79b
orgel
Max Reger (1873-1916)
2 Geistliche Lieder opus 105
- Ich sehe Dich in tausend Bildern
- Meine Seele ist still zu Gott
sopraan en piano
Jos van der Kooy (orgel/piano) en Tineke Roseboom (sopraan)
Sopraan Tineke Roseboom (1990) behaalde in 2012 haar Bachelor diploma aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. Tineke studeerde bij Harry van Berne en nam deel aan verschillende masterclasses o.a. van Emma Kirkby, Miranda van Kralingen, Ernst Daniël Smid, Barbara Hannigan en Barbara Schlick.
Dankzij een internationale studiebeurs wordt Tineke op dit moment gecoacht door Emma Kirkby (Londen) en Gloria Fabuel (Valencia).
Sinds haar studie is Tineke met regelmaat te bewonderen op zowel Nederlandse als buitenlandse podia. Zo trad zij als soliste o.a. op in (Wenzhou en Beijing) China, Colombia, Engeland, (Tamis festival) Duitsland en België.
Als studio-zangeres zingt Tineke voor verschillende componisten, voornamelijk filmmuziek, zo krijgt zij o.a. opdrachten van Hollywood Scoring.
Tineke is ook op educatief vlak actief; ze heeft haar eigen zangpraktijk in Ede, is als docent verbonden aan Koorschool Midden - Gelderland ook is zij als gastdocente verbonden aan zangschool Style Music Studio By Julee in Wenzhou (China).
In Augustus 2013 debuteerde Tineke met haar eerste CD "Resveillez vous", Nicolaes Vallet - Psalms and Music for Lute.
Op deze cd is zij te beluisteren samen met: Kaspar Kröner (alto), Harry van Berne (tenor), Jasper Schweppe (bariton) en Jelle Draijer (bas). Luit begeleiding en -soli: Willem Mook.
Het Nicolaes Vallet Lute Quartet: Israel Golani, René Genis, Arjen Verhage en Willem Mook.
De opnames voor haar tweede CD staan in de planning voor 2016.
Verschillende premières waaronder De Stenen Man Suite van Frans Vermeerssen staan op haar naam.
Jos van der Kooy (1951, Rotterdam) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. Van veel nieuwe Nederlandse werken gaf hij de eerste uitvoering. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn. In de jaren zeventig en tachtig werd hij winnaar van improvisatieprijzen op internationale concoursen in Saint Albans en Haarlem.
Sinds 1966 werkt hij als kerkmusicus in Amsterdam. Sinds 1981is hij cantor en organist van de Westerkerk. In 1991 werd hij stadsorganist van Haarlem. Hij is hij er vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. In 2007 werd hij benoemd tot organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag. Hij gaf de aanzet tot de restauratie van een drietal orgels: het Haarlemse Cavaillé-Coll orgel en de beide orgels in de Westerkerk te Amsterdam.
Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Academie der Kunsten van de Rijks Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. In tal van landen geeft hij masterclasses en concerten.
Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen.
Van der Kooy ontving de volgende prijzen en onderscheidingen:
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.
Zilveren medaille, 1989, en vergulde medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.
Informatie: www.josvanderkooy.com
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.