Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchconcert (orgel+)

Lunchconcert (orgel+)

Datum woensdag 10 februari 2016
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

Jos van der Kooy (orgel/piano) m.m.v. Hawijch Elders (viool)

Programma

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
Praeludium et Fuga in e, BWV 533
orgel

Georg Friedrich Händel (1685 - 1759)
Sonata in A groot, HWV 372 opus 1 nr. 14
Adagio - Allegro - Largo -Allegro
viool en orgel

Eugène - Auguste Ysaÿe (1858 - 1931)
Sonata nr. 6 in E groot "Manuel Quirage", opus 27
viool solo

Jos van der Kooy (1951)
Improvisatie
piano

Georg Friedrich Händel (1685 - 1759)
Sonata in A groot, HWV 372, opus 1 nr. 14
viool en orgel

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Jos van der Kooy (orgel/piano) m.m.v. Hawijch Elders (viool)

Concertagenda - hawijch-elders-viool.jpg

Hawijch Elders (1998) begon op zesjarige leeftijd met vioollessen bij Mea Fontijn en heeft sinds 2011 les van Benzion Shamir, hoofdvakdocent viool aan het Rotterdams conservatorium Codarts. Zij zit in het zesde leerjaar van het Erasmiaans Gymnasium te Rotterdam.

Hawijch nam deel aan masterclasses van o.a. Paul Roczek, Shlomo Mintz, Shmuel Ashkenasi, Emmy Verhey, Liza Ferschtman, Felix Andrievsky, Moshe Hammer, Ani Schnarch, en Zakhar Bron.

Ze won eerste prijzen tijdens de Iordens Viooldagen, bij concoursen van de Stichting Jong Muziektalent Nederland en bij het Peter de Grote Festival. In 2013 won zij een tweede prijs op het Prinses Christina Concours West 1 in Rotterdam.
Tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours won Hawijch eveneens een tweede prijs en sleepte bovendien de Publieksprijs in de wacht.
In 2015 behaalde Hawijch een 2e prijs tijdens het Prinses Christina Concours West 1 in Rotterdam en tevens een optreden met Domestica Rotterdam.

In 2014 trad Hawijch op tijdens het Galaconcert van New Virtuosi in het Royal College of Music te Londen.
Zij is concertmeester van het Nederlands Jeugd Strijkorkest o.l.v. Carel den Hertog.
Eind 2013 verscheen de CD Nostalgia en Humility van het NJSO met Liza Ferschtman en Cora Burggraaf.
In september 2015 soleerde zij bij het orkest Real Filharmonía de Galicia met het 1e deel van het vioolconcert van Beethoven. Hawijch speelt op een Giulio Degani viool en een strijkstok uit het atelier van Eugène Sartory in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Januari 2016

HOK organisten - jos-van-der-kooy-gotischezaal.jpg

Jos van der Kooy werd geboren in 1951 te Rotterdam en is al vanaf zeer jeugdige leeftijd bezig met muziek. Tot vandaag is hij actief op allerlei gebieden in het muziekleven b.v. als cantor-organist, stadsorganist, concertorganist, koordirigent en docent.

Vanaf het begin van zijn carrière heeft hij zich ingezet voor hedendaagse muziek. Hij geldt als een propagandist voor de orgelkunst; hij weet zijn instrument onder de aandacht te brengen in media, op concertpodia in binnen- en buitenland, maar ook door middel van orgelexcursies voor kinderen of volwassenen.

Jos van der Kooy is de vaste bespeler van diverse orgels, zoals het Müllerorgel in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem, het Cavaillé-Coll-orgel in de Philharmonie te Haarlem (beide als stadsorganist), de orgels in de Westerkerk te Amsterdam, als cantor-organist, .het orgel in de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag, als concertorganist

Van der Kooy geeft talrijke orgelconcerten in binnen- en buitenland. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. Daarnaast heeft hij menig première gespeeld van hedendaagse Nederlandse muziek, onder andere van Daan Manneke, Piet Kee, Hans Kox en Wim de Ruiter. Ook is hij een gewaardeerd improvisator.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Academie der Kunsten van de Universiteit Leiden het Koninklijk Conservatorium in Den Haag de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. Daarnaast geeft hij masterclasses en privélessen.

Jos van der Kooy is dirigent van de Cappella Westerkerk te Amsterdam. Gemotiveerde amateurzangers kunnen hier onder zijn leiding zingen en actief deelnemen aan een professionele manier van musiceren.
Als inspirator en leraar is hij als de organist ‘meneer Jos' actief bij het Educatieve kinderproject voor de basisschool dat het Haags Orgel Kontakt vanaf 2009 jaarlijks organiseert voor een zestal klassen (groep 6) van basisscholen in Den Haag. Waarin lessen (met een lesverhaal) in de klas worden afgesloten met excursie naar het orgel van de Haagse Kloosterkerk.

In de loop van jaren ontving Jos van der Kooy vele prijzen en onderscheidingen. In 2011 werd hij bij Koninklijk besluit benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau; van de Société Académique "Arts, Sciences, Lettres" te Parijs ontving hij in 1989 de zilveren medaille en in 2000 de vergulde medaille, wegens zijn verdiensten voor Franse muziek; In 1981 was hij winnaar van de Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam; In 1980 en 1981 was hij eerste prijs winnaar bij het Internationaal Improvisatie Concours te Haarlem; In 1978 won hij de eerste prijs bij het Nationaal Improvisatie Concours te Bolsward; De Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans behaalde hij in 1977.

Zie ook de website van Jos van der Kooy.

 

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.