Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) jubileumconcert 50 jaar Marcussen-orgel

jubileumconcert 50 jaar Marcussen-orgel

Datum zaterdag 9 april 2016
Aanvangstijd 20:15
Locatie Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
Uitvoerenden

Geerten van de Wetering en Jan Hage, orgel

Programma

Jubileumconcerten in het kader van
50 jaar Marcussen-orgel (1966 - 2016)

Op Paaszondag 10 april 1966 werd het door de Deense firma Marcussen & Søn nieuw gebouwde orgel voor de Kloosterkerk in Den Haag in gebruik genomen. Dit jaar bestaat het orgel 50 jaar.
Ter gelegenheid daarvan vinden dit jaar enkele activiteiten plaats.

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
Ich ruf' zu dir, Herr Jesu Christ (BWV 639)
Uit: Orgelbüchlein

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
Fantasia et Fuga in g-moll (BWV 542)

Max Reger (1873 - 1916)
Jesus, meine Zuversicht
Uit: Choralvorspiele für Orgel (opus 67)

Max Reger (1873 - 1916)
Toccata in d-moll
Fuge in D-dur
Uit: Zwölf Stücke für die Orgel (opus 59)

Giovianni Bernardo Lucchinetti (18e eeuw)
Concerto a due organi
- Spirituoso
- Allegro

Jan Hage (1964)
Improvisatie

Thierry Escaich (1965)
Récit (1995)

Maurice Ravel (1875 - 1937)
Boléro (1928)
Bewerking voor orgel vierhandig: Hans Uwe Hielscher

Meer informatie over de uitvoerenden

Geerten van de Wetering (organist Kloosterkerk) &
Jan Hage (Dom, Utrecht) (oud-organist Kloosterkerk)

Concertagenda - geerten-van-de-wetering-orgel-50.jpg

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij daarnaast politicologie. Na het behalen van zijn mastergraad orgel volgde hij een postgraduale orgelopleiding aan de Universität für Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Hij volgde tevens diverse masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Tomasz Nowak en Zsigmond Szathmary.

Geerten is organist van de Kloosterkerk in Den Haag en dirigent van het Wassenaars Kamerkoor.
Geerten heeft een breed repertoire, met bijzondere interesse voor 20e eeuwse en hedendaagse muziek en speelde diverse premières. Hij speelde op uiteenlopende podia, waaronder het Concertgebouw Amsterdam.

Naast het geven van solorecitals werkt Geerten regelmatig samen met koren en orkesten. Zo voerde hij concerten voor orgel en orkest uit van Francis Poulenc en Paul Hindemith en trad op met o.a. Cappella Amsterdam, Residentie Bach Ensembles en is de vaste begeleider van het Haags Matrozenkoor. Bovendien zet hij zich er voor in het orgel aan een breder publiek te presenteren door het instrument te combineren met andere genres en kunstdisciplines, bijvoorbeeld in producties met orgel en dans en orgel en elektronische muziek. Ook is hij actief in kleinere bezettingen, onder meer met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton).
website: www.geertenvandewetering.nl

Concertagenda - jan-hage-orgel.jpg

Jan Hage (1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel bij Jan Welmers en Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Hij behaalde de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus Orgel (met aantekening Improvisatie), het praktijkdiploma Kerkelijk Orgelspel (alle drie met onderscheiding) en het doctoraal diploma Muziekwetenschap.
Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix "à l'unanimité du Jury".

In 2006 ontving hij de médaille d'argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Hij won eerste prijzen tijdens het Nationaal Orgelconcours voor conservatoriumstudenten te Leiden, het Nationaal Orgelimprovisatie Concours te Bolsward, het Concours Suisse de l'orgue te Schaffhausen en het Prémier Concours de Musique classique te Poitiers. Op zaterdag 29 oktober 2011 heeft hij de Schnitgers Droom Prijs in der AA-kerk in Groningen in ontvangst genomen. Deze prijs werd voor het eerst uitgereikt. Hiervoor komen organisten in aanmerking die zich verdienstelijk maken voor het stimuleren van de Nederlandse orgelcultuur. Jan kreeg deze prijs vanwege zijn inzet voor de stimulering van hedendaagse orgelmuziek.

Jan Hage geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio- televisie- en cd-opnames. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek. Tevens is hij actief als continuo-speler en begeleider van solisten en koren. Als solist trad hij op met o.a. de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tevens werkte hij mee aan het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazersensemble 2002 en de najaarsmodeshow 2001 van Victor en Rolf in Parijs.

Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, 'Elis' voor zang, blokfluit en klavecimbel, 'Mis' voor sopraan en orgel, 'Walsjes' , 'Psalmen' en 'Suske en Wiske-suite' voor orgel.

Jan Hage was van 1995 tot 2011 organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Vanaf 2011 is hij organist van het Bätz orgel in de Domkerk te Utrecht en geeft daar mede invulling aan de serie concerten op de zaterdagmiddag.
website: www.janhage.nl

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.