Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK) Internationaal Orgelfestival Grote Kerk 2016_3

Internationaal Orgelfestival Grote Kerk 2016_3

Datum zaterdag 27 augustus 2016
Aanvangstijd 20:15
Locatie Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK)
Uitvoerenden

Ben van Oosten, orgel Den Haag) m.m.v. Laurenscantorij (Rotterdam) o.l.v. Wiecher Mandemaker

Programma

Max Reger-herdenking

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)
Praeludium und Fuge in C BWV 547

Uit Cantate BWV 140:
- "Zion hört die Wächter singen"
- "Gloria sei Dir gesungen"

Uit "Das Wohltemperierte Klavier":
- Praeludium und Fuge in bes BWV 867
(orgelbew.: Max Reger)

Motet "Nun lob mein Seel den Herren" BWV 28/2a

MAX REGER (1873-1916)
Introduktion und Passacaglia in d

JOSEF RHEINBERGER (1839-1901)
Abendlied op. 69 nr. 3

MAX REGER
Uit "Zwölf Stücke" op. 59: Nr. 9 - Benedictus

Uit "Geistliche Gesänge" op.138:
- "Der Mensch lebt und bestehet nur eine kleine Zeit"
- "Das Agnus Dei"
- "Nachtlied"

Uit "Zwölf Stücke", op. 59: Nr. 11 - Melodia

Phantasie über den Choral "Wachet auf, ruft uns die Stimme", op. 52/2

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Concertagenda - ben-v-oosten-st-sulpice-paris.jpg

De Haagse organist Ben van Oosten (*1955) studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs. Op 11-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als een van de vooraanstaande internationale concertorganisten.

Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).

Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Widor, Vierne, Dupré en Saint-Saëns) werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d'Or). Zijn Dupré-integrale werd in Duitsland bekroond met de prestigieuze Echo Klassik Preis 2011. Van zijn hand verscheen bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.

Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" te Parijs. De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l'Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ben van Oosten is als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium). Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse "Internationaal Orgelfestival".

 

Dit buitengewone slotconcert van het orgelfestival zal in het teken staan van de herdenking van het 100e sterfjaar van de grote Duitse componist Max Reger (1873-1916).
Aan dit concert zal medewerking worden verleend door de voortreffelijke Laurenscantorij uit Rotterdam o.l.v. Wiecher Mandemaker.
Naast de vertolking van enkele belangrijke orgelwerken van Reger en van diens grote voorbeeld J.S. Bach door Ben van Oosten, zal de Laurenscantorij schitterende koormuziek van deze componisten ten gehore brengen.

Concertagenda - laurenscantorij-rotterdam-2016.jpg

De Laurenscantorij is een jong, semi-professioneel koor dat zijn thuisbasis heeft in de Grote of Sint Laurenskerk te Rotterdam. Het koor staat onder de inspirerende leiding van Wiecher Mandemaker.
De Laurenscantorij zingt tijdens kerkdiensten in de Laurenskerk en voert maandelijks cantatediensten uit, die inmiddels een begrip zijn in Rotterdam en omgeving. Jaarlijks wordt Bachs onvolprezen Matthäus-Passion uitgevoerd.

Ook verleent De Laurenscantorij steeds vaker medewerking aan producties van grote orkesten in Nederland en daarbuiten. In oktober 2011 voerde de Laurenscantorij samen met het Laurens Collegium Rotterdam en het Orkest van de Achttiende Eeuw de negende symfonie van Beethoven uit o.l.v. Frans Brüggen. Eerder trad de Laurenscantorij op met het Limburgs Symfonie Orkest (Ed Spanjaard), Sinfonia Rotterdam (Conrad van Alphen), het Montreal Symphony Orchestra (Charles Dutoit), het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Het koor ondernam concertreizen naar Leipzig, Dresden, Parijs, Brussel, Antwerpen en Clermont-Ferrand.
In augustus 2011 was de Laurenscantorij op uitnodiging te gast bij het prestigieuze Festival de la Chaise-Dieu.
In juni 2011 presenteerde de Laurenscantorij haar eerste cd (Duruflé: Complete Vocal Works).
De landelijke pers was unaniem enthousiast: "Om tot in het oneindige naar te luisteren" (Elsevier) en "Het Requiem
vloeit als honing in het oor" (Volkskrant).

www.laurenscantorij.nl

Concertagenda - wiecher-mandemaker-01.jpg Wiecher Mandemaker

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.