Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Bätz-orgelmaand Lutherse Kerk 2016_3

Bätz-orgelmaand Lutherse Kerk 2016_3

Datum zaterdag 15 oktober 2016
Aanvangstijd 15:30
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Gerben Budding (Gorinchem), orgel

Programma

"Reger en Bätz: bronnen van inspiratie"

Samuel de Lange Jr. (1840-1911)
Sonate II in D-dur, Op. 8 (‘Ein feste Burg')
1. Allegro moderato
2. Andante
3. Lento
4. Fuga

Max Reger (1873-1916)
Uit: Drei Orgelstücke, Op. 7
Herrn Samuel de Lange gewidmet
5. Präludium
6. Fuge

Samuel de Lange Jr.
Uit: Sonate VI in C-dur, Op. 61
7. Andante

Max Reger
8. Introduktion und Passacaglia in d-moll, ohne Opus

Samuel de Lange Jr.
Uit: Zwölf Leichtere Orgelstücke, Op. 56
9. Carillon

Max Reger
10. Phantasie über den Choral 'Ein feste Burg ist unser Gott', Op. 27

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Gerben Budding (Gorinchem), orgel


Concertagenda - gerben-budding-660-210.jpg

Gerben Budding (1987) studeerde tot 2009 aan het Utrechts Conservatorium hoofdvak orgel bij Reitze Smits en hoofdvak koordirectie bij Rob Vermeulen. In 2011 behaalde hij zijn Master orgel en koordirectie. Deze studies ronde hij cum laude af.

Hij studeerde Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek bij Mark Lippe, Arnoud Heerings en Reitze Smits.
Bij Henk Ekkel en Léon Bak studeerde hij bijvak piano en klavecimbel bij Siebe Henstra. Ensemblespel (Oude Muziek) kreeg hij o.a. van Daniël Brüggen en Heiko ter Schegget. Tevens volgde hij privéles orgel bij de Franse organist Louis Robilliard en volgde een masterclasses bij Martin Haselböck en Thierry Escaich en Prof. Rudolf Lutz.
Hij volgde lessen stemvorming bij Esther Putter en zanglessen bij Hanny van Lankeren en Lieve Geuens. Ook nam hij in 2007, 2008 en 2009 deel aan de Kurt Thomas Cursus voor dirigenten bij Daan Admiraal, Edmond Saveniers (B), Georg Grün (D) en Martin Wright (UK).

Gerben won meerdere prijzen: In april 2013 won hij de eerste prijs op het Second International Organ Competition 'Agati-Tronci' in San Marcello Pistoiese (Pistoia, Italia). In juni 2013 volgde de tweede prijs op het Internationaal Schnitger Concours in Alkmaar (Bach). In augustus 2013 kreeg hij de Publieksprijs op het improvisatieconcours 'Organ without borders' in Luxemburg en in september 2013 de door de Association Gaston Litaize te Parijs beschikbaar gestelde Litaize-prijs op het internationale César Franck Concours in Haarlem.

Gerben Budding is hoofdorganist van de Grote Kerk te Gorinchem, waar hij het monumentale Bätz-Witte orgel uit 1853 bespeelt. Hij is in die hoedanigheid kerkmusicus van de Protestantse Gemeente Gorinchem en stadsorganist van Gorinchem. Daarnaast is hij één van de vaste organisten tijdens de Vesperdiensten op zondagavond in de Domkerk te Utrecht. Hij geeft regelmatig concerten in zowel binnen- als buitenland en is hij als regelmatig te horen voor de radio en is zijn orgelspel te beluisteren op meerdere cd's.

Hij is dirigent van orkest ‘Intermezzo' te Gouda, Christelijke Oratorium Vereniging 'Con Amore' te Zwijndrecht, de Christelijke Oratoriumvereniging te Putten, de Christelijke Oratoriumvereniging 'Laus Deo' te Gouda en het Gemeentekoor van de Wijkgemeente Grote Kerk te Gorinchem.

Met enige regelmaat organiseert hij als dirigent uitvoeringen met projectensembles o.a. ten dienste van de liturgische of concertante praktijk van de Grote Kerk te Gorinchem. Hij verricht regelmatig werkzaamheden als pianorepetitor bij koor- en solistenrepetities. Als (koor)zanger is hij actief bij verschillende koren en ensembles, waaronder Kamerkoor Ars Musica o.l.v. Patrick van der Linden.

Zijn repertoire als dirigent en organist omvat alle stijlperioden. Meerdere malen verzorgde hij de première van nieuwe orgelwerken in de Nicolaïkerk te Utrecht (o.a. werk voor orgel, elektronica en beiaard) en dirigeerde hij een in 2007 geschreven koorwerk (met improvisatie elementen) in de Jacobikerk te Utrecht. Gerben is zeer actief als continuo-speler en begeleider op zowel orgel als klavecimbel. Als klavecinist/organist maakt hij deel uit van Ensemble Rood Hout (blokfluit/hobo, sopraan en continuo).

Gerben geeft, zowel privé als aan de Muziekschool Scherpenzeel, les in orgel, piano, directie, zang, muziektheorie en harmonie/contrapunt, aan zowel beginners als gevorderden.
Daarnaast is hij componist van met name liturgische werken voor verschillende bezettingen en is hij actief als bewerker van orkestbegeleidingspartijen voor orgel.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.