Datum | zaterdag 17 september 2016 |
Aanvangstijd | 17:00 |
Locatie | Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK) |
Uitvoerenden | Roman Summereder, orgel |
Johann Jakob Froberger (1616-1667)
Toccata I
Ricercar IX
Siegfried Reda (1916-1968)
Choralkonzert „O Traurigkeit, o Herzeleid" (1952)
- Lamento
- Concertare
- Epitaph
Anton Heiller (1923-1979)
2e Sonate (1947)
- I Allegretto
- II Adagio, ma non troppo
- III Fuge: Allegro vivace - Più mosso - Tempo primo
Max Reger (1873-1916)
Aus den „Neun Stücken" op. 129 (1913):
- Intermezzo
- Basso ostinato
Siegfried Reda (1916-1968)
Servite Domino in Laetitia" - nach einem Satz des 100e Psalms von Max Reger (1961)
Roman Summereder, orgel
Na zijn eindexamen aan het ‘Humanistische Gymnasium‘ van zijn geboorteplaats Wenen studeerde Roman Summereder kerkmuziek en orgel bij Anton Heiller, muziektheorie en compositie bij Kurt Schertsik en aan het ‘Conservatoire Royal de Bruxelles‘ cembalo bij Robert Kohnen.
Na enige tijd gewerkt te hebben als koorrepetitor bij het Weense ‘Jeunesse-Chor en aan het Brucknerconservatorium in Linz werd hij docent aan de ‚Hochschule für Musik und darstellende Kunst‘ in Wenen, waar hij vanaf 1979 partituurspel en basso continuo onderwees. In 1999 werd hem de leiding van de orgelklas toevertrouwd en in 2002 werd hij benoemd tot professor aan het gelijktijdig opgerichte ‘Institut für Orgel, Orgelforschung und Kirchenmusik‘. Summereder gaf masterclasses, lezingen workshops en verzorgt regelmatig puiblicaties, waaronder een studie over de ‘Heidenheimer Arbeitstage für Neue Kirchenmusik‘, waarvan Siegfried Reda en Helmut Bornefeld de drijvende krachten waren: ‘... als gingen uns jetzt erst die Ohren auf.‘
Roman Summereder concerteert op zowel historische als op moderne instrumenten. De orgelmuziek van de 20ste en de 21ste eeuw vormt een belangrijk deel van zijn repertoire, dat met een reeks van cd-opnames.
In 2003 werkte hij mee aan de filmdocumentatie ‘Grenzklänge - Das Phänomen György Ligeti‘ met ‘Volumina‘ van Gyorgy Ligeti, die de Oostenrijkse televisie ter gelegenheid van diens 80ste geboortedag had geproduceerd.
Veel aandacht trok de wereldwijd opzienbarende opname van alle werken van Anton Heiller (1923-1979), die Summereder in 2014 op het Bruckner-orgel van de Stiftbasiliek van St. Florian bij Linze verzorgde.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.