Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchconcert (orgel+)

Lunchconcert (orgel+)

Datum woensdag 28 december 2016
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

Linsey Coppens (mezzosopraan) en
Jos van der Kooy (orgel en piano)

Programma

Jos van der Kooy (1951)
Improvisatie over Oud Nederlandse kerstliederen
orgel

Liederen voor mezzosopraan met pianobegeleiding.
De liederen worden verbonden door geïmproviseerde tussenspelen.

Hugo Wolf (1860 - 1903)
Die Nacht uit Eichendorf Lieder opus 20

Claude Debussy (1862 - 1918)
Beau soir

Richard Strauss (1864 - 1949)
Die Nacht uit Letzte Blätter opus 10

Gabriel Fauré (1845 - 1924)
Claire de lune

Samuel Barber (1910 -1981)
Sure on this shining night

Adolphe Adam (1803 - 1856)
Cantique de Noël

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Linsey Coppens (mezzosopraan) en Jos van der Kooy (orgel en piano)

Concertagenda - linsey-coppens-mezzo sopraan.jpg

Linsey Coppens behaalde haar Bachelor zang aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen (BE). Ze studeerde de klas van Stephanie Friede. Op wedstrijden behaalde ze verschillende prijzen: Laureaat van de Belfius Classics wedstrijd (2013), 2de prijs op het Prinses Christina Concours Zuid (2015) en 1ste prijs op de Schloss Mirabelle singing competition (2015).
Als solist vertolkte Linsey rollen als Dido - Dido and Aeneas (Purcell), Melina - My friend's story (Bresnick), Mrs Nolan - The Medium (Menotti) and Sandmännchen - Hänsel und Gretel (Humperdinck). Daarnaast concerteerde ze in het Requiem (Duruflé), Requiem (Lotti), Gloria (Vivaldi) en alt partij in Cantate BWV 185.

In seizoen 2015-2016 maakte Linsey deel uit van de MM Academy (De Munt). Momenteel studeert Linsey haar master aan de Frost school of music (University of Miami) bij Robynne Redmon.

Concertagenda - jos-van-der-kooy-2.jpg

Jos van der Kooy (1951) geniet een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Zijn repertoire omvat werken uit nagenoeg alle stijlperioden. In 1970 maakte hij zijn internationaal debuut met een concert in de Kaiser Wilhelm Gedächtnis Kirche in Berlijn.

Vanaf 1966 is hij als kerkmusicus werkzaam in Amsterdam. Sinds 1981 is hij daar cantor en organist van de Westerkerk. Sinds 1991 is hij stadsorganist van Haarlem. Hij is er vaste bespeler van het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk en van het Cavaillé-Coll orgel in de Philharmonie. Sinds 2006 is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag.

Van der Kooy doceert orgel, improvisatie en kerkmuziek aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan de Internationale Zomeracademie voor organisten in Haarlem. Hjj gaf masterclasses in Saint Albans, Berlijn, Kazan, Leipzig, Londen en Neurenberg.
Hij treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland. Van zijn spel zijn een twintigtal cd's en dvd's verschenen.

Jos van der Kooy zet zich ook veelvuldig in om het orgel en de orgelmuziek onder 'de gewone man' en niet in de laatste plaats onder de aandacht van kinderen te brengen. Zo heeft hij geeft hij vele orgelexcursies en 'open orgeldagen' in de kerken waar hij is benoemd, houd hij lezingen en voordrachten en verzorgt hij presentaties en uitvoeringen voor de jeugd.
Vanaf 2009 heeft hij (als de organist 'meneer Jos') meegewerkt met het jaarlijkse educatieve kinderproject' Muziek uit een gebouw'. Dit lesproject over het orgel, ontwikkeld door het Haags Orgel Kontakt, is bedoeld voor kinderen van groep 6 van Haagse basisscholen.

In de loop der jaren zijn hem de volgende prijzen en onderscheidingen toegekend:
Tournemire Prize, International Organ Festival, Saint Albans, 1977.
Eerste Prijs Nationaal Improvisatie Concours, Bolsward, 1978.
Eerste Prijs Internationaal Improvisatie Concours, Haarlem, 1980 en 1981.
Prix d'Excellence, als leerling van Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam, 1981.
Zilveren medaille, 1989, en gouden medaille, 2000, van Société Académique "Arts, Sciences, Lettres", Parijs, wegens verdiensten voor Franse muziek.
Op 21 september 2011 werd Jos van der Kooy benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau van wege zijn grote verdienste voor de orgelkunst.

Meer informatie: www.josvanderkooy.com

 

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.