Datum | zaterdag 22 april 2017 |
Aanvangstijd | 15:00 |
Locatie | Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK) |
Uitvoerenden | Anton Doornhein (Rotterdam) & Bert den Hertog (Den Haag), orgel |
Louis Vierne (1870-1937)
Uit Deuxième Symphonie opus 20
- Allegro
- Choral
Leonce de Saint-Martin (1886-1954)
Paraphrase du Ps.136
- Tristesse des Hébreux captifs de Babylone
- Lamentations au souvenir de Jérusalem
- Babylone la superbe
- Les Hébreux maudissent leurs vainqueurs
Pierre Cochereau (1924-1984)
Uit Symphonie en improvisation
- Final
Modest Moussorgsky (1839-1881)
Schilderijen van een tentoonstelling,
- Promenade
- Gnomus
- Promenade
- Il vecchio castello (het oude kasteel)
- Promenade
- Tuilerieën
- Bydło
- Promenade
- Ballet van de kuikens in de dop
- Samuel Goldenberg en Schmuÿle (de rijke en de arme jood)
- Promenade
- Limoges, het marktplein
- Catacombae (Sepulcrum Romanum)
- Cum mortuis in lingua mortua (met de doden in een dode taal)
- De hut op kippenpoten (Baba-Yaga)
- De grote poort van Kiev
Anton Doornhein (Rotterdam) & Bert den Hertog (Den Haag), orgel
Anton Doornhein werd op 27 augustus 1960 geboren te Rijnsburg. Al vroeg bleek zijn interesse voor het orgel; op negenjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste orgellessen bij Nico de Raad te Katwijk.
Na het behalen van diverse diploma's ging hij in 1978 naar het Rotterdams Conservatorium waar hij hoofdvak orgel studeerde bij Jet Dubbeldam. Deze studie sloot hij af met de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus. Ook behaalde hij hier diploma's voor pianospel.
Na zijn opleiding nam hij deel aan diverse cursussen, o.a. bij Albert de Klerk en Kamiel d'Hooghe en volgde hij interpretatielessen bij Marie Louise Langlais-Jaquet aan het 'Conservatoire International de Musique' te Parijs, deze studie werd bekroond met een unanieme toekenning van de Grand Prix.
In 1985 won hij het 'Nationaal Orgelconcours' te Leiden in de categorie romantiek en in 1988 werd hij prijswinnaar van het Internationaal Orgelconcours te Nijmegen. Bij het Internationaal Bach Concours 1995 in de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem was hij een van de finalisten.
In 2001 won hij drie prijzen bij het César Franck Orgelconcours in de Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem: de tweede prijs, de publieksprijs en de Charles Tournemireprijs.
Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur ontving hij in 1997 de bronzen, en in 2004 de zilveren medaille 'Arts, Sciences et Lettres'.
Anton Doornhein is werkzaam als muzikaal begeleider (o.a. als pianist) bij de Rotterdamse Dansacademie, de Stichting voor Kunstzinnige Vorming te Rotterdam en bij de Vrije Academie Westvest te Delft.
Als organist is hij verbonden aan de RK Dominicuskerk in Rotterdam en aan de begraafplaats Oud Eik en Duinen te 's-Gravenhage.
Van zijn spel verscheen een aantal cd's met opnamen in de St.-Agathakerk te Lisse, de Grote kerk te Beverwijk, de Mozes en Aäronkerk te Amsterdam en de Katarinakerk te Stockholm.
In 2007 nam hij alle orgelwerken van Joseph Jongen op, die uitgekomen zijn in 2 cd-boxen van 2 cd's. Dit oeuvre werd gespeeld in de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk van Laken (België) en in de Marienbasilika van Kevelaer (Duitsland).
Bert den Hertog werd in 1978 te Gouda geboren. Vanaf 1997 studeerde hij Hoofdvak Orgel bij Ben van Oosten aan het Rotterdams Conservatorium waar hij in 2003 afstudeerde, met een recital in de Rotterdamse St. Laurenskerk, als Bachelor of Music. Daarna volgde hij de tweede fase (voorheen Uitvoerend Musicus). Daar specialiseerde hij zich verder in oude muziek bij Bernard Winsemius, in romantische literatuur bij Van Oosten en eigentijdse literatuur en in werken van Messiaen bij Willem Tanke. Dit gedeelte sloot hij af in 2005 met de waardering ‘zeer goed' met een de Symphonie in G klein op. 25 voor orgel en orkest van Marcel Dupré. Uitgevoerd in de Rotterdamse St. Laurenskerk met groot symfonieorkest, bestaande uit studenten van het Rotterdams Conservatorium o.l.v. Henk Guittart.
Van 2000-2010 was Bert organist te Rotterdam, van het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam-Zuid, vanaf 2004 tot 2010 ook van de Oranjekerk te Rotterdam-Hillegersberg. In 1 juni 2010 volde zijn benoeming als hoofdorganist van de Oude Kerk te Scheveningen, waar hij het historische Steevens/Lohman/Flentrop orgel bespeelt.
Vanaf 2013 is hij tevens concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk (Den Haag Centrum), waar hij het unieke Franssen-orgel (43/III/P) bespeelt en promoot.
Al tijdens zijn studie speelde hij zeer regelmatig soloconcerten en concerten met solisten. Vanaf de zomer 2004 speelt hij regelmatig solistische avondconcerten, o.a. Gouda (St. Janskerk), Delft (Oude Kerk), Brielle (Dom), Zutphen (St. Walburgiskerk), Nijmegen (St Stevenskerk), Aalten (Grote Kerk), Doesburg (Martinikerk), Rotterdam (St. Laurenskerk, Hoflaankerk), etc. In 2008 speelde hij zijn eerste buitenlandse concert op het orgelfestival in Czestochowa (Polen). Tevens voerde hij in de ‘Nacht van Messiaen' diens gehele, ruim 2 uur durende, orgelcyclus Livre du Saint Sacrement (1984) uit op het hoofdorgel in de Rotterdamse St. Laurenskerk. In het voorjaar van 2010 voerde hij in drie concerten het gehele orgeloeuvre van C. Franck uit op het orgel van de Oranjekerk te Rotterdam.
Bert is gehuwd met de in Moskou geboren organiste Anna den Hertog- Karpenko, waarmee hij ook wel samen optreed.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.