Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK) Int. Symfonisch Orgelfestival Elandstraatkerk 2017-1

Int. Symfonisch Orgelfestival Elandstraatkerk 2017-1

Datum zaterdag 3 juni 2017
Aanvangstijd 15:00
Locatie Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK)
Uitvoerenden

Bert den Hertog, orgel

Programma

Herdenking Louis Vierne (1870-1937)

Op 2 juni 1937 overleed Louis Vierne op de orgelbank van de Notre-Dame te Parijs na het spelen van zijn Triptyque. Volgens het programma zou hij daarna nog een improvisatie spelen, waarna zijn leerling Maurice Duruflé zes werken van zijn leermeester Louis Vierne zou pelen.
(zie het originele 'Programme' van 2 juni 1937 onderaan, met de aantekening van zijn overlijden)

Het programma voor het concert vandaag volgt de opbouw van het concert van 80 jaar geleden, met een paar aanpassingen.

Louis Vierne
Triptyque op. 58:
-Matines
-Communion
-Stèle pour un enfant défunt

Mourice Duruflé (1902-1986)
Uit Requiem op. 7: In Paradisum

Louis Vierne
Uit Pieces de Fantaisie:
-Les Cloches de Hinckley (op. 55)
-Clair de lune (op.53)
-Sicilienne (op. 53)

Louis Vierne
Uit Symphonie nr. 1, op. 14:
-Final

Concertagenda - programme-Vierne.jpg

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Bert den Hertog, orgel

HOK organisten - bert-den-hertog-p-4a.jpg

Bert den Hertog werd in 1978 te Gouda geboren. Vanaf 1997 studeerde hij Hoofdvak Orgel bij Ben van Oosten, Bernard Winsemius en Willem Tanke aan het Rotterdams Conservatorium, afgesloten in 2005 met het diploma Uitvoerend Musicus na een recital in de Rotterdamse St. Laurenskerk waarin hij met groot symphonieorkest de Symphonie in G klein op. 25 voor orgel en orkest van Marcel Dupré uitvoerde. Tijdens zijn studie won hij 4 (inter-)nationale orgelconcoursen.
Bert concerteerde sindsdien op vele grote en kleinere orgels in Nederland, en was als solist te gast op orgelfestivals in Rusland (St. Petersburg en Moskou), Duitsland, Estland, Roemenie en Polen.

Van 2000-2010 was Bert organist te Rotterdam, vanaf 1 juni 2010 is hij benoemd als hoofdorganist van de Oude Kerk te Scheveningen, waar hij het historische, 18de eeuwse Steevens/Lohman/Flentrop orgel bespeelt. Vanaf 2013 is hij concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk (Den Haag Centrum), waar hij het unieke Franssen-orgel (43/III/P) uit 1906 bespeelt en promoot. Op dit orgel voert hij elk jaar verschillende grote orgelcycli uit.

Van Bert's spel verschenen inmiddels acht CD's (met repertoire uit alle stijlperioden) die in de internationale pers lovend werden besproken.
The American Organist schreef in 2009 over zijn interpretatie van de 3de en 6de Symphonie van Vierne: "His playing is passionate, powerful and poetic.'' Het uitvoeren van het grote orgelrepertoire, met gebruikmaking van alle mogelijke expressiemiddelen, is zijn belangrijkste doel. Onlangs startte hij een opname van alle orgelwerken van J.S. Bach, in chronologische volgorde, op moderne orgels. Naast het geven van recitals is Bert orgel- en pianodocent aan de Stichting Muziekonderwijs te Leiderdorp.

 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.