Datum | zaterdag 24 juni 2017 |
Aanvangstijd | 14:30 |
Locatie | Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK) |
Uitvoerenden | Bert den Hertog, orgel m.m.v. Capella Sine Nomine & Woerdens Vocaal Ensemble o.l.v. André Vis. |
orgelsolo:
Hendrik Andriessen (1892-1981)
uit Quattro Studi:
- I. Pedaal-solo (voor Albert de Klerk):
Grave e Dramatico, a tempo rubato
- II. Allegro con spirito
Albert de Klerk (1917-1998)
uit 10 orgelwerken:
- Aria
koor:
Hendrik Andriessen
- Psalm 47
koor en orgel:
Hendrik. Andriessen
- Psalm 100
- Sanctus - Benedictus - Agnus Dei uit Missa Solemnis
Albert de Klerk
- Magnificat
- Pater noster
orgelsolo:
Albert de Klerk
uit Twelve Images:
- 7. Pomposo,
- 9. Imitando,
- 10. Grazioso
Hendrik Andriessen:
- Premier Choral
Bert den Hertog, orgel m.m.v. Capella Sine Nomine & Woerdens Vocaal Ensemble o.l.v. André Vis.
Bert den Hertog werd in 1978 te Gouda geboren. Vanaf 1997 studeerde hij Hoofdvak Orgel bij Ben van Oosten, Bernard Winsemius en Willem Tanke aan het Rotterdams Conservatorium, afgesloten in 2005 met het diploma Uitvoerend Musicus na een recital in de Rotterdamse St. Laurenskerk waarin hij met groot symphonieorkest de Symphonie in G klein op. 25 voor orgel en orkest van Marcel Dupré uitvoerde. Tijdens zijn studie won hij 4 (inter-)nationale orgelconcoursen.
Bert concerteerde sindsdien op vele grote en kleinere orgels in Nederland, en was als solist te gast op orgelfestivals in Rusland (St. Petersburg en Moskou), Duitsland, Estland, Roemenie en Polen.
Van 2000-2010 was Bert organist te Rotterdam, vanaf 1 juni 2010 is hij benoemd als hoofdorganist van de Oude Kerk te Scheveningen, waar hij het historische, 18de eeuwse Steevens/Lohman/Flentrop orgel bespeelt. Vanaf 2013 is hij concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk (Den Haag Centrum), waar hij het unieke Franssen-orgel (43/III/P) uit 1906 bespeelt en promoot. Op dit orgel voert hij elk jaar verschillende grote orgelcycli uit.
Van Bert's spel verschenen inmiddels acht CD's (met repertoire uit alle stijlperioden) die in de internationale pers lovend werden besproken.
The American Organist schreef in 2009 over zijn interpretatie van de 3de en 6de Symphonie van Vierne: "His playing is passionate, powerful and poetic.'' Het uitvoeren van het grote orgelrepertoire, met gebruikmaking van alle mogelijke expressiemiddelen, is zijn belangrijkste doel. Onlangs startte hij een opname van alle orgelwerken van J.S. Bach, in chronologische volgorde, op moderne orgels. Naast het geven van recitals is Bert orgel- en pianodocent aan de Stichting Muziekonderwijs te Leiderdorp.
Capella Sine Nomine is een ambitieus projectkoor dat sinds de oprichting in 2013 onder leiding staat van André Vis. Hun doel is om op hoog niveau koormuziek uit verschillende stijlperiodes uit te voeren. Als regel wordt a capella gezongen, dus zonder begeleiding van instrumentalisten. Maar uitvoeringen met instrumentale begeleiding gaat men ook niet uit de weg. Capella Sine Nomine probeert programma's altijd zo uitdagend en verrassend mogelijk te maken, zowel voor de zangers als voor de luisteraars.
Jaarlijks worden er twee projecten georganiseerd. Elk project bestaat uit zes tot acht repetities op de maandagavond in Den Haag. Als regel worden van deze programma's twee à drie uitvoeringen gegeven op mooie en aansprekende locaties, met name in de regio Den Haag en Rotterdam, maar ook wel daarbuiten.
Dirigent en oprichter van Capella Sine Nomine, André Vis studeerde aan het Rotterdams Conservatorium orgel en kerkmuziek. Daarnaast studeerde hij Koordirectie aan de Hogeschool IDE.
Als organist-dirigent is hij verbonden aan de Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk, de kerk van de parochie de Vier Evangelisten te Den Haag. Daarnaast is hij dirigent van het Woerdens Vocaal Ensemble, het Utrechts kamerkoor Estrivo en het Christelijk gemengd koor Hosanna. Als docent cantoraat en gemeentezang is hij verbonden aan de cursus kerkmuziek bevoegdheidsverklaring III te Den Haag
Het Woerdens Vocaal Ensemble werkt eveneens op projectbasis en bestaat uit ca 20 enthousiaste zangers die een hoog niveau nastreven. Sleutelwoorden daarbij zijn: muzikaal voorstellingsvermogen, stembeheersing, goede koorklank, dynamiek en expressie. Om dit te bereiken wordt bewust gekozen voor ervaren zangers die hun partij zelfstandig kunnen instuderen.
Het koor staat onder leiding van dirigent André Vis en brengt muziek ten gehore uit verschillende stijlperioden.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.