Datum | zaterdag 3 december 2016 |
Aanvangstijd | 15:00 |
Locatie | Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK) |
Uitvoerenden | Bert en Anna den Hertog- Karpenko, orgel |
Bert en Anna den hertog spelen een meeslepend concert met Advents- en Kerstmuziek op het grote Franssen-orgel in de Elandstraatkerk Den Haag. Met videoprojectie!
1. Johann Th. Lemckert (*1940)
Prelude en Toccata over ‘Nun komm der Heiden Heiland',
Bert den Hertog, orgel
2. Edwin Henry Lemare (1865-1934)
"Joy tot he world": Christmas Fantasia on "Antioch",
Anna den Hertog- Karpenko, orgel
3. Max Reger (1873-1916)
Choralfantasie über: "Wie schön leuchtet der Morgenstern", op 40/1,
Anna den Hertog- Karpenko, orgel
4. Georgi Vasiljevitsj Sviridov (1915-1998)
"Time, Forward!", bewerking voor 4-handig orgel
Anna en Bert den Hertog, orgel
5. Jean Langlais (1908-1991)
Chorale: "Dans une douce joie" (In dulci jubilo) uit Neuf Pièces,
Bert den Hertog, orgel
6. Marcel Dupré (1886-1971)
Variations sur un Noël, op. 20,
Bert den Hertog, orgel
BERT DEN HERTOG werd in 1978 te Gouda geboren. Vanaf 1997 studeerde hij Hoofdvak Orgel bij Ben van Oosten aan het Rotterdams Conservatorium waar hij in 2003 afstudeerde, met een recital in de Rotterdamse St. Laurenskerk, als Bachelor of Music. Daarna volgde hij de tweede fase (voorheen Uitvoerend Musicus). Daar specialiseerde hij zich verder in oude muziek bij Bernard Winsemius, in romantische literatuur bij Van Oosten en eigentijdse literatuur en in werken van Messiaen bij Willem Tanke. Dit gedeelte sloot hij af in 2005 met de waardering ‘zeer goed' met een de Symphonie in G klein op. 25 voor orgel en orkest van Marcel Dupré. Uitgevoerd in de Rotterdamse St. Laurenskerk met groot symfonieorkest, bestaande uit studenten van het Rotterdams Conservatorium o.l.v. Henk Guittart.
Van 2000-2010 was Bert organist te Rotterdam, van het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam-Zuid, vanaf 2004 tot 2010 ook van de Oranjekerk te Rotterdam-Hillegersberg. In 1 juni 2010 volde zijn benoeming als hoofdorganist van de Oude Kerk te Scheveningen, waar hij het historische Steevens/Lohman/Flentrop orgel bespeelt.
Vanaf 2013 is hij tevens concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk (Den Haag Centrum), waar hij het unieke Franssen-orgel (43/III/P) bespeelt en promoot.
Al tijdens zijn studie speelde hij zeer regelmatig soloconcerten en concerten met solisten. Vanaf de zomer 2004 speelt hij regelmatig solistische avondconcerten, o.a. Gouda (St. Janskerk), Delft (Oude Kerk), Brielle (Dom), Zutphen (St. Walburgiskerk), Nijmegen (St Stevenskerk), Aalten (Grote Kerk), Doesburg (Martinikerk), Rotterdam (St. Laurenskerk, Hoflaankerk), etc. In 2008 speelde hij zijn eerste buitenlandse concert op het orgelfestival in Czestochowa (Polen). Tevens voerde hij in de ‘Nacht van Messiaen' diens gehele, ruim 2 uur durende, orgelcyclus Livre du Saint Sacrement (1984) uit op het hoofdorgel in de Rotterdamse St. Laurenskerk. In het voorjaar van 2010 voerde hij in drie concerten het gehele orgeloeuvre van C. Franck uit op het orgel van de Oranjekerk te Rotterdam.
Bert is gehuwd met de, in Moskou geboren organiste ANNA DEN HERTOG- KARPENKO, waarmee hij ook wel samen optreed.
ANNA DEN HERTOG-KARPENKO (Moskou/Den Haag) studeerde klavecimbel en orgel aan het Moskouse Staats Conservatorium bij Alexey Parshin en Olga Martynova. Ze won verschillende prijzen op internationale concoursen (w.o. 1ste prijs Internationall Organcompetition Marcello Galanti 2002, Italie, en prijs voor beste uitvoering van Tariverdievs orgelwerken en diploma op de Tariverdiev Competition 2007 in Kaliningrad). Zij treedt op als soliste (o.a. op orgelfestivals in Tallinn) , als begeleider van solisten en maakte deel uit van de ensembles ‘Hermitage Group' en ‘Pratum Integrum'. Als solist van deze ensembles nam zij 7 Caro Mitis CDs op. Anna heeft meermalen zitting genomen in de jury van jeugdcompetities. Zij volgde masterclasses bij o.a. Guy Bovet, Jean Guillou, Lorenzo Ghielmi en Martin Haselbock. Zij was docent voor orgel in Moskou en organiseerde het 1ste Jeugd Orgelfestival in Tallinn (2012) en masterclasses en concerten in Scheveningen in 2013; onder haar leerlingen zijn veel laureaten van jeugdcompetities. Zij assisteerde bij de organisatie van masterclasses voor jonge organisten uit Rusland op het Bachfestival Dordrecht 2014. Zij is een van organisten in de Pauluskerk en Pro Rege in Rotterdam. In 2014 speelde zij soloconcerten in o.a. de Laurenskerk, Rotterdam, St Catharijnekerk, Brielle, Oude Kerk, Delft, Oude Kerk Scheveningen en Tallinn, Estland.
Anna volgt nu een Master Degree Orgel aan het Rotterdams Conservatorium bij Ben van Oosten.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.