Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Bätz-orgelmaand 2017_1

Bätz-orgelmaand 2017_1

Datum zaterdag 14 oktober 2017
Aanvangstijd 16:00
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Margreeth Chr. de Jong (middelburg), orgel

Programma

thema: 'Luther en zijn kerkliederen als inspiratiebron voor de orgelkunst'

(onder het motto: 'l 'honeur des dames')

Nieuws - SM_oktober_batz2017-KL.jpg

Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Passacaglia in d

Margaretha Chr. de Jong (1961)
Partita 1: -C.f. in Soprano
Partita 2: -C.f. in Tenore
Partita 3: -C.f. in Basso
Partita 4: -C.f. in Canone
Partita 5: -C.f. in Alto
Partita 6: -C.f. in Soprano
Partita 7: -C.f. in Tenore
Partita 8: -C.f. in Soprano
Partita 9: Fuga

Joseph Haydm (1732-1809)
5 Stücke für Flötenuhr

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Sonate IV
- Allegro con brio
- Andante religioso
- Allegretto
- Allegro maestoso e vivace

Margaretha Chr. de Jong
Suite caractéristique over "Ah! Vous dirai-je, Maman"
('Altijd is Kortjakje ziek'/'Olifantje in het bos')
- Prélude
- Andantino
- Scherzo
- Intermezzo
- Fugato / Finale

Meer informatie over de uitvoerenden

Margreeth Chr. de Jong (middelburg)

Concertagenda - margreeth-de-jong_03.jpg

Margreeth Chr. [Margaretha Christina] de Jong sloot in 1986 haar studies aan het Rotterdams Conservatorium af met de diploma's Kerkmuziek, Docerend Musicus orgel en Uitvoerend Musicus orgel, gewaardeerd met het cijfer 10. Op grond van deze zeer uitzonderlijke prestatie verleende het toenmalige Ministerie van WVC haar tot driemaal toe een beurs voor verdere studie in het buitenland. De Jong specialiseerde zich bij Guy Bovet in Zwitserland, alsmede bij Jean Langlais en Marie-Louise Jaquet-Langlais aan de beroemde Schola Cantorum te Parijs, waar zij in 1988 de Prix de Virtuosité behaalde (eveneens met de hoogste waardering). In hetzelfde jaar behaalde ze eerste prijzen op internationale concoursen in Parijs en in Haarlem (César Franck-concours).

In 1994 werd zij vanwege haar verdiensten voor de Franse orgelcultuur door de Société Académique "Arts - Sciences - Lettres" te Parijs met de zilveren medaille onderscheiden. In 2012 werd zij door H.M. de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het College van Burgemeester en Wethouders van Middelburg benoemde haar in 2014 tot stadsorganist, waarmee in de Zeeuwse hoofdstad na twee eeuwen een oude traditie in ere werd hersteld. Margreeth Chr. de Jong is daarmee tevens de eerste vrouw in de geschiedenis van deze eerbiedwaardige Middelburgse traditie; bovendien wordt van haar verwacht, dat ze hierbij zich ook als componiste manifesteert.

Margreeth Chr. de Jong is kerkmusicus van de Nieuwe Kerk te Middelburg. Ze gaf talrijke concerten in de belangrijkste orgelconcertseries van Europa en maakte radio-, tv- en cd-opnames. Sedert januari 2005 doceert zij hoofdvak orgel en solfège aan University College Roosevelt te Middelburg. Als componist van orgel- en vocale werken werkt ze voor uitgevers in binnen- en buitenland. Zo is zij een verbintenis aangegaan met Dr. J. Butz Musikverlag in Duitsland. Zij is hiermee de enige componist uit Nederland, en ook de eerste en enige vrouwelijke componist, die in opdracht voor dit ruim 90-jarig bedrijf werkt. Haar composities worden inmiddels wereldwijd uitgevoerd.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.