orgel, trombone & dans
Datum |
zaterdag 4 november 2017 |
Aanvangstijd |
16:00 |
Locatie |
Kloosterkerk, Lange Voorhout (HOK)
|
Uitvoerenden |
Geerten van de Wetering (Den Haag) en Harmen Trimp (Amsterdam), orgel Mayke van Veldhuizen, Sherise Strang & Debora Regoli, dans Matthijs van der Moolen, trombone |
Programma
‘Hier sta ik' - Concert 500 jaar Reformatie
In de week van Hervormingsdag vindt er op twee locaties een concert plaats waarbij op een bijzondere manier wordt stilgestaan bij 500 jaar Reformatie. In muziek, dans en voordracht zullen thema's uit de Reformatie, die nog altijd actueel zijn, belicht worden. Deze thema's zullen zijn: strijd, vrijheid en individualiteit. Een uitdagend en zinnenprikkelend programma met muziek van Bach tot Anthon van der Horst en improvisatie, (twee) orgel(s), dansers en instrumentalisten, afgewisseld met enkele teksten van Luther. Choreografe Mayke van Veldhuizen ontwierp bij deze muziek een moderne dans welke uitgevoerd wordt door Mayke zelf, Sherise Strang en Debora Regoli.
De orgels worden bespeeld door Geerten van de Wetering en Harmen Trimp. Daarnaast verleent trombonist Matthijs van der Moolen zijn medewerking. Een uniek concert waarbij niet alleen de orgels maar ook de ruimtelijke mogelijkheden van de beide kerken ten volle worden benut!
Data:
- zondagmiddag 29 oktober (Thomaskerk Amsterdam)
- zaterdagmiddag 4 november (Kloosterkerk Den Haag)
Aanvang: beide concerten 16.00 uur
Deze uitvoeringen wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Thomaskerk en Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk.
Programma Kloosterkerk 4 november:
Praeludium Es-dur (BWV 552) - Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Thema: Strijd
- Sarabande uit 5e Cellosuite - Johann Sebastian Bach
- Ein feste Burg - Jean Langlais (1907-1991)
- Sonata no. 5/1 - John Ernst Galliard (1687-1749 )
Thema: Vrijheid
- Christ lag in Todesbanden (BWV 695) - Johann Sebastian Bach
- Christ lag in Todesbanden - Anthon van der Horst (1899-1965)
- Sonata no. 5/2 - John Ernst Galliard
Thema: Individualiteit
- Improvisatie
- Sonata no. 5/3 - John Ernst Galliard
Fuga Es-dur (BWV 552) - Johann Sebastian Bach
Meer informatie over de uitvoerenden
eerten van de Wetering (Den Haag) en Harmen Trimp (Amsterdam), orgel
Mayke van Veldhuizen, Sherise Strang & Debora Regoli, dans
Matthijs van der Moolen, trombone
- Geerten van de Wetering
Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde in 2011 zijn mastergraad. Tevens studeerde hij kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Aan de Universiteit Leiden studeerde hij politicologie. Geerten volgde masterclasses bij o.a. Ton Koopman, Daan Manneke, Zsigmond Szathmary en Peter Planyavsky. Ook volgde hij een postgraduale orgelopleiding aan de Universität für Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie).
Geerten is actief als solist, begeleider, ensemblespeler en dirigent. Als solist heeft Geerten zich gespecialiseerd in 20e eeuwse muziek. Hij speelde o.a. premières van nieuwe composities tijdens het Internationaal Orgelfestival in Haarlem, in het Amsterdamse Orgelpark en in de Westerkerk te Amsterdam.
Als solist en begeleider werkt Geerten veel samen met koren en orkesten. Hij werkte mee aan uitvoeringen van o.a. het Concert voor orgel en orkest van Poulenc, de Nederlandse première van het 9/11 Requiem van de Noorse componist Iver Kleive met medewerking van het Oslo Bach Choir en het War Requiem van Benjamin Britten in het Concertgebouw Amsterdam. Ook is hij actief als continuospeler bij verschillende ensembles. Samen met zijn broer Bert van de Wetering (bas/bariton) vormt hij een vast duo, dat veelal onbekend repertoire en transcripties voor orgel ten gehore brengt.
Geerten is sinds 1 januari 2012 organist van de Kloosterkerk in Den Haag. Hij is tevens dirigent van Het Wassenaars Kamerkoor.
- Harmen Trimp
Harmen Trimp (1984) studeerde orgel bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, en volgde masterclasses bij Loïc Maillé, Theo Brandmüller, Jan Kleinbussink en Ton Koopman. In september 2013 behaalde hij zijn Master of Music met een eindrecital in de Westerkerk te Amsterdam. Hij studeerde naast muziek geschiedenis aan de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit te Amsterdam en verricht momenteel promotieonderzoek naar aspecten van de Nederlandse orgelcultuur in de twintigste eeuw aan de Vrije Universiteit.
Als improvisator won hij diverse prijzen en stond in 2007 en 2009 in de finale van het Nationaal Improvisatieconcours in het Orgelpark te Amsterdam. Hij is vervangend organist van de Westerkerk in Amsterdam en vaste begeleider van Cappella Westerkerk. Daarnaast is hij als organist verbonden aan de Kapel van het VU Medisch Centrum te Amsterdam.
- Matthijs van der Moolen
Matthijs van der Moolen (1994) is een Nederlandse trombonist, gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk van oude (en nieuwe!) muziek. Op dit moment studeert hij de master historisch trombone (uitvoerend) aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) bij Charles Toet. In 2016 rondde hij aan dezelfde instelling al de bachelor studies klassiek trombone en historisch trombone af. Hij studeerde klassiek trombone bij Pete Saunders en Timothy Dowling.
Als historisch trombonist is Matthijs actief in diverse professionele ensembles en orkesten, en is mede-oprichter van het ensemble Castello Consort. Dit jonge ensemble specialiseert zich in zeventiende-eeuwse muziek vanuit de basisbezetting van viool, trombone, cello en orgel of klavecimbel, en treedt regelmatig op in vooraanstaande binnen- en buitenlandse concertseries en festivals. Ook is het Castello Consort sinds 2017 onderdeel van eeemerging, een Europees programma waarin de meest veelbelovende jonge ensembles onder andere masterclasses en internationale concerten aangeboden krijgen. Daarnaast gaf Matthijs solistische recitals op (originele) negentiende-eeuwse trombones, in combinatie met Érard-vleugel of orgel.
Ook op moderne instrumenten speelt Matthijs nog regelmatig concerten, zowel solistisch als kamermuziek en in orkesten, waarbij de nadruk ligt op nieuwere muziek. Hij is mede-oprichter van het kamermuziekensemble Ongestreken, dat in een bijzondere samenstelling klassieke muziek naar een breed publiek brengt. Daarnaast is Matthijs eerste trombonist van Ars Musica, een jong professioneel orkest dat onder leiding staat van dirigent Patrick van der Linden. Ook werkt hij regelmatig mee aan tv-opnames van EO Nederland Zingt.