Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK) orgelconcert

orgelconcert

Datum zaterdag 28 april 2018
Aanvangstijd 15:00
Locatie Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK)
Uitvoerenden

Stephen Tarp (New York, USA), orgel

Programma

Het programma is een hommage aan de 50 jaar geleden overleden ster-organiste Jeanne Demessieux (1921-1968). Voorafgaand aan het concert geeft Bert den Hertog een korte inleiding over de muzikale verdienste van Jeanne Demessieux.

Frédéric Chopin (1810-1849)
Scherzo (piano) in B-flat minor (1837)
Transcribed for organ by Stephen Tharp

Jeanne Demessieux (1911-1968)
- Andante (1953)
- Prélude et Fugue (1964)

from Twelve Chorale Preludes (1947)
- Rorate caeli
- Hosanna Filio David
- Attende Domine

Henri Mulet (1878-1967)
Uit Esquisses byzantines (1914-19) 
- Tu es petra

César Franck (1922-1890)
from Six Pièces (1859-62)
- Prière

Franz Liszt (1811-1886)
Totentanz - Danse macabre on "Dies Irae" (1859)
Transcribed for organ by Stephen Tharp

 

De verrichtingen van de organist zijn te zien op een videoscherm! Na afloop kunt u nog even napraten onder het genot van een drankje.

 

Meer informatie over de uitvoerenden

Stephen Tarp (New York, USA), orgel

Concertagenda - c036a47f-b614-467c-9437-c91babd4134d.jpg

Stephen Tharp behaalde zijn BA graad, Magna cum laude, bij het Illinois College, Jacksonville. Bij de Northwestern University in Chicago hij studeerde hij bij respectievelijk Rudolf Zuiderveld en Wolfgang Rübsam, ook volgde hij privé lessen bij Jean Guillou in Parijs.

Hij gaf masterclasses aan de Yale University; Westminster Choir College, het Cleveland Institute of Music, Bethel University (St. Paul, MN), de Hochschulen für Musik in Stuttgart, Trossingen en Bochum (Duitsland). Hij is hij een veelgevraagd jurylid voor concoursen, o.a. aan de Julliard School en de Northwestern University.

Stephen Tharp is een belangrijk voorvechter voor hedendaagse muziek, die hij dan ook regelmatig uitvoert. Hij is actief als pianist, klavecinist en continuo speler in kamerorkestverband, maar ook als componist heeft hij van zich laten horen. Zoals bij de inauguratie van het nieuwe orgel van de Dom van Keulen in 2006, waarvoor hij in opdracht een Fanfares componeren voor de Paaszondag.
Veel van zijn spel is internationaal via radio en televisie uitgezonden en op geluidsdrager vastgelegd (o.a. bij JAV, Aeolus, Naxos, Organum en Ethereal). Maar o.a. ook te beluisteren op internetsites als Pipedreams, waar in november 2005, een compleet programma geheel gewijd aan zijn carrière werd uitgezonden.

In 2009 werd Tharp's, door Aeolus uitgebrachte, CD uitvoering van het complete Orgelwerk van Jeanne Demessieux, bekroond door het Franse muziektijdschrift 'Diapason', en de prestigieuze 'Preis der Deutschen Schallplattenkritik'
In oktober van 2010 werd dit werk live in drie concerten door hem uitgevoerd in New York's Kathedraal van 'St. John the Divine'. De door JAV uitgebrachte opname in de Haarlemse St. Bavo, de label werd door 'Resmusica' in Frankrijk genoemd als "de mooiste cd van 2009".

Internationaal oogst hij veel lof met zijn spel, ook in de internationale pers. Zo wordt hij volgens de Dallas Morning News tegenwoordig beschouwd als een van de meest briljante concert organisten. Hij trad op in Rome (St. Peter), Londen (Royal Albert Hall), Haarlem (St. Bavo), Parijs (St. Eustache), Bordeaux (Ste. Croix), Hong Kong, Australië (Sydney en Adelaide), Moskou (Tchaikovsky Hall), Zürich (Tonhalle), Leipzig (Gewandhaus), Milaan, Antwerpen (Kathedraal), Praag (Dvoƙák Hall), Reykjavik (Hallgrímskirkja) en de kathedralen van Keulen, München, Münster, Berlijn en Passau,), en op vele plaatsen in de VS.

Stephen Tharp was van 1995 tot 1997 organist in de St. Patrick's kathedraal en van 1998 tot 2002 een van de organisten van de St. Bartholomew's kerk, New York City. In 2007 werd hij benoemd tot Artist in Residence bij de Episcopaalse Grace Church in deze plaats.
In april 2008 werd Stephen Tharp uitgeroepen tot de officiële organist voor het bezoek van paus Benedictus XVI aan NY, waarbij de drie grote evenementen werden bijgewoond door meer dan 60.000 mensen en werd uitgezonden over de gehele wereld.

 

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.