Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK) orgelconcert

orgelconcert

Datum zaterdag 15 september 2018
Aanvangstijd 15:00
Locatie Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK)
Uitvoerenden

Bert den Hertog (Den Haag/Scheveningen),orgel

Programma

Dit concert is een hommage aan de componist Claude Debussy, die 100 jaar geleden overleed, en de organiste/componiste Jeanne Demessieux, die 50 jaar geleden stierf.

Debussy schreef geen ‘echte’ orgelwerken, maar enkele van zijn pianowerken lenen zich goed voor een transcriptie voor orgel. Zijn muziek is van grote invloed geweest voor de muziekgeschiedenis, ook op componisten die voor orgel schreven.

De composities van Demessieux staan in de virtuoze traditie van Marcel Dupré maar hebben ook impressionistische kenmerken. Zij was tijdens haar leven befaamd om de uitvoeringen van de orgelwerken van César Franck (haar grammofoonopnames van die werken waren legendarisch) daarom besluit dit concert met de bekende Pièce Héroique van Franck.

 

Claude Debussy (1862-1918)
- La Cathédrale engloutie (uit: Préludes)
transcriptie voor orgel: L. Roques

- Clair de Lune,
orgeltranscriptie: C. Cellier

Jeanne Demessieux (1921-1968)
uit Sept Méditations sur le Saint Esprit (1947)
I     Veni Sancte Spiritus (… kom Heilige Geest, zen dons Uw lichtstraal…)
II    Les Eaux (… de Geest Gods zweefde over de wateren…)
V   Consolateur (… ik zend u de Trooster…)
VI  Paix (… mijn vrede geef ik u, mijn vrede laat ik u…)

César Franck (1822-1890)
Pièce Héroique (uit:Trois Pieces, 1878)

Meer informatie over de uitvoerenden

Bert den Hertog werd in 1978 in Gouda geboren. Vanaf 1997 studeerde hij Hoofdvak Orgel bij Ben van Oosten, Bernard Winsemius en Willem Tanke aan het Rotterdams Conservatorium. Tijdens zijn studie won hij 4 (inter-)natiuonale orgelconcoursen. Bert concerteert sindsdien op vele grote en kleinere orgels in Nederland en was als solist te gast op orgelfestivals in België, Frankrijk, Rusland, Duitsland, Estland, Roemenië en Polen.

Vanaf 2010 is hij Hoofdorganist van de Oude Kerk te Scheveningen, waar hij het historische 18e-eeuwse Stevens/Lohman/Flentrop-orgel bespeelt.

Vanaf 2013 is hij daarnaast ook concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk (Den Haag centrum), waar hij het unieke Franssen-orgel (43/III/P) uit 1906 bespeelt en promoot.

Op dit orgel voert hij jaarlijks verschillende grote orgel symfonieën en –cycli uit van o.a. Franck, Widor, Vierne, Dupré, Langlais en Messiaen.

Van het orgelspel van Bert den Hertog verschenen inmiddels 8 Cd’s met repertoire uit alle stijlperioden, die door de internationale pers lovend werden besproken. (‘The American Organist’ schreef in 2009 over zijn interpretatie van de 3e en 6e Orgelsymfonie van Vierne: “His playing is passionate, powerful and poetic”)

Het uitvoeren van het grote orgelrepertoire, met gebruikmaking van alle mogelijke expressiemiddelen, is zijn belangrijkste doel.

Onlangs startte hij de opnam van alle orgelwerken van Johann Sebastian Bach, in chronologische volgorde. Dit project is te volgen op www.bertblogtbach.com

Naast het geven van recitals is Bert orgel- en pianodocent aan de Stichting Muziekonderwijs te Leiderdorp.

Bert is gehuwd met de, in Moskou geboren, organiste en klaveciniste Anna Karpenko, met wie hij ook samen optreedt.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.