Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK) Internationale Orgelfestival 2009

Internationale Orgelfestival 2009

Datum dinsdag 18 augustus 2009
Aanvangstijd 20:15
Locatie Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK)
Uitvoerenden

Aart Bergwerff (Den Haag)

Programma

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

(1) Fantasia e fuga in g BWV 542

(2) "Dies sind die heil'gen zehn Gebot" BWV 678
(à 2 Clav. et Pedal, Canto fermo in Canone)

(3) Concerto in d BWV 596 (à 2 Clav. et pedal)
naar Antonio Vivaldi op. 3, nr. 11
- (Allegro)
- Grave
- Fuga
- Largo e spiccato
- (Allegro)

(4) "Nun danket alle Gott" BWV 657 (à 2 Clav. et Pedal, Canto fermo in Soprano

(5) Passacaglia in c BWV 582

Meer informatie over de uitvoerenden

Aart Bergwerff speelt orgel sinds zijn zevende jaar en studeerde aanvankelijk orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij oriënteerde zich verder in het buitenland, in Noord-Duitsland, Italië en Parijs, en studeerde onder meer bij Harald Vogel en bij Marie-Claire Alain. Hij besloot zijn studie bij Alain in Parijs met het behalen van de Prix de Virtuosité. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerde hij improvisatie bij Bert Matter en behaalde hij de Aantekening Improvisatie Orgel.

Aart Bergwerff won prijzen op internationale orgelconcoursen in Brugge (1985), Lausanne (1987) en Groningen (1989). In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, is hij sinds 1994 hoofdvakdocent orgel en doceert hij ook improvisatie en orgelbouw. Aart Bergwerff is orgeladviseur bij restauratie en nieuwbouw van orgels en is in die hoedanigheid betrokken bij tal van restauraties van historische orgels.Als concertorganist treedt hij veelvuldig op in concerten en festivals in binnen-en buitenland. Op 29-jarige leeftijd werd hij in 1990 benoemd tot organist van de Lutherse Kerk te Den Haag en werd daarmee de vaste bespeler van één van de fraaiste historische orgels in Nederland, het in 1762 gebouwde orgel van Johann Heinrich Hartmann Bätz.
Dit instrument heeft met zijn grote wendbaarheid een grote invloed op Aart Bergwerffs avontuurlijke muzikale denken, immers het orgel is de synthesizer-avant-la-lettre. Vanuit die gedachte initieert hij thans avontuurlijke projecten met het kerkorgel, van tangomuziek tot producties met videokunstenaar Jaap Drupsteen, welke projecten worden uitgebracht op zijn eigen label Art Unorganized.

Als dirigent is Aart Bergwerff actief als dirigent en artistiek leider van de ensembles Musiqu'amis en Collegium Vocale Briela, beide te Brielle.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.