Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK) Internationale Orgelfestival 2009

Internationale Orgelfestival 2009

Datum zaterdag 22 augustus 2009
Aanvangstijd 20:15
Locatie Grote Kerk, Rond de Grote Kerk (HOK)
Uitvoerenden

James O'Donnell (Londen, UK)

Programma

Louis Marcand (1669-1732)
Grand Dialogue in C (3-ème Livre d'Orgue, 1696)

Dietrich Buxtehude (1637-1707)
Praeludium in fis BuxWV 146

Robert Schumann (1810-1856)
Kanonische Etüde in As, op. 56 nr. 4

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)
Sonate in Bes, op. 65 nr. 4
- Allegro con brio
- Andante religioso
- Allegretto
- Allegro maestoso e vivace

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Partita "Sei gegrüsset, Jesu gütig" BWV 768

Henry Purcell (ca. 1659-1695)
Voluntary for a double organ

Percy Whitlock (1903-1946)
Uit "Sonata in C minor":
- Scherzetto

Herbert Howells (1892-1983)
Paean

Meer informatie over de uitvoerenden

James O'Donnell ontving zijn muzikale opleiding aan de Royal College of Music in Londen en aan Jesus College in Cambridge. Zijn orgelleraren waren Peter Hurford, Nicolas Kynaston en David Sanger.

Na de voltooiing van zijn studie in 1982 werd James O'Donnell benoemd aan Westminster Cathedral in Londen, eerst als Assistant Master of Music en in 1988 als Master of Music. In 1987 won hij de "Performer of the Year Award" van de Royal College of Organists.

In Westminster Cathedral bracht James O'Donnell de kwaliteit van het koor tot grote hoogte. In 1998 won hij met dit koor de prestigieuze "Record of the Year Award" van Gramophone en in 1999 de "Royal Philharmonic Society Award", een hoge onderscheiding die nog niet eerder aan een koor was uitgereikt.

In januari 2000 beëindigde James O'Donnell na twaalf jaar zijn werkzaamheden aan Westminster Cathedral en werd hij benoemd tot Organist en Master of the Choristers aan Westminster Abbey. In deze wereldberoemde kerk met zijn rijke geschiedenis heeft James O'Donnell de muzikale leiding tijdens de dagelijkse diensten met het koor en bij de belangrijke nationale ceremonieën die er plaatsvinden. Naast de liturgische taken dirigeert James O'Donnell het beroemde koor van Westminster Abbey in concerten, radio- en cd-opnamen en concertreizen over de gehele wereld.

Ook als concertorganist geniet James O'Donnell een grote reputatie en trad hij op in geheel Europa, de Verenigde Staten, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland. In Engeland was hij o.a. veelvuldig te beluisteren bij concerten in de Royal Festival Hall en bij de BBC Proms, waar hij vorig jaar Messiaen's Messe de la Pentecôte uitvoerde. Recente concertreizen voerden hem o.a. naar Parijs, Keulen, Zagreb, Moskou en Canada.

James O'Donnell heeft als solist en dirigent gewerkt met de belangrijke Engelse orkesten.
In 2004 werd hij benoemd tot Associate Music Director van St. James's Baroque. In 1997 werd hij professor voor orgel aan de Royal Academy of Music, waar in 2002 zijn benoeming volgde tot "Honorary Member".

In 1999 ontving hij de hoge pauselijke onderscheiding Commandeur in de Orde van St. Gregorius als blijk van erkenning voor zijn kerkmuzikale verdiensten. Eerder dit jaar werd James O'Donnell benoemd tot "Honorary Fellow" van de Royal College of Music.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.