Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) orgelconcert

orgelconcert

Datum zaterdag 5 januari 2019
Aanvangstijd 15:30
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Bas de Vroome en Rik Melissant, orgel

Programma

De orgelconcerten in 2019 staan in het teken van: ‚Master and Pupil’ 


Bätz-orgel:

Nicaolaus Bruhns (1665-1697)
Präludium e-moll ('de Grote') 
   Bas de Vroome

Georg Böhm (1661-1733)
'Vater unser im Himmelreich'
   Rik Melissant


Italiaans orgel:

Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
Toccata terza (libro primo)
   Bas de Vroome

Jan Pietersz. Sweelinck (1562-1621)
Ert-ce Mars
   Bas de Vroome


Bätz-orgel:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
'In dir ist Freude' (BWV 615)
   Rik Melissant

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
'Das alte Jarh vergangen ist' (BWV 614)
   Rik Melissant

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Sonate G-dur (BWV 1019)
- Allegro
- Largo
- Allegro
- Adagio
- Allegro
   Bas de Vroome en Rik Melissant

Max Reger (1873-1916)
Dankpsalm (opus 145/2)
   Rik Melissant

 

Meer informatie over de uitvoerenden

 

Bas de Vroome (1962) studeerde vanaf 1974 bij Jacques van Oortmerssen en vanaf 1980 bij Piet Kee en Klaas Bolt orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar hij in 1986 summa cum laude afstudeerde. Vervolgens studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool bij Todd Fair en Arie Abbenes waar hij cum laude afstudeerde. Hij won 8 eerste en tweede prijzen bij nationale en internationale orgelconcoursen, o.a. te Deventer, Nijmegen, St. Albans en Roeselare. In 1994 won hij het 2e internationale beiaardconcours te Groningen. Sindsdien jureert hij regelmatig bij concoursen. Recentelijk behaalde hij zijn Artist Diploma klavecimbel bij Fabio Bonizzoni aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Bas de Vroome is als organist verbonden aan de PKN te Delft en als zodanig hoofdorganist van de Oude en Nieuwe Kerk waar hij de 4 fraaie historische orgels bespeelt. In de Nieuwe Kerk speelde hij bij de bijzettingen van ZKH Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard en speelde de trouwdienst van Prins Friso en Prinses Mabel. 

Hij is beiaardier in Vlaardingen, Rijnsburg, Naaldwijk, Wateringen, De Lier en Spijkenisse en houdt zich al vele jaren intensief bezig met schoolprojecten om de beiaard onder de aandacht van kinderen te brengen.

Sinds 1994 is Bas de Vroome samen met Ben van Oosten, Aart Bergwerff en Hayo Boerema verbonden als hoofdvakdocent orgel aan het Rotterdams Conservatorium waar hij ook de vakken vak-didaktiek en basso continuo geeft. Hij maakte 12 CD’s waaronder een integrale opname van de werken van Hugo Distler

 

Rik Melissant (1999) is geboren te Dirksland. Van jongs af aan was het orgel een fascinerend instrument voor Rik. Hij studeert vanaf zijn 12e jaar orgel bij Paul Kieviet bij wie hij tot 2018 heeft gestudeerd. Sinds september 2018 studeert hij hoofdvak orgel en bijvak piano aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Zijn docenten zijn Bas de Vroome (Delft) en Ben van Oosten (Den Haag).

Rik won de 1e prijs op het Internationale Ambitus Orgelconcours (juni 2017 - Grote of St. Bavokerk te Haarlem). Later in datzelfde jaar won hij de 1e prijs op het Feike Asma Concours (augustus 2017) in Ede. In het jaar 2018 won Rik opnieuw de 1e prijs op het Concours in Ede.

Sinds maart 2017 heeft hij lessen gevolgd bij Ben van Oosten. En sinds het najaar van datzelfde jaar heeft hij lessen improvisatie gevolgd bij Sander van den Houten (Den Haag). 

Ook heeft hij verschillende masterclasses gevolgd bij o.a. Arjen Leistra (Schiedam), Maurice Clement (Luxemburg). Hiernaast heeft hij ook lessen gevolgd bij Gerben Budding (Gorinchem), Hayo Boerema (Rotterdam). In de zomer van 2018 heeft hij een privé-masterclass gehad van Thomas Ospital (Parijs, Frankrijk).

Als kerkorganist speelt Rik met enige regelmaat de erediensten in de HHK-Rehobôthkerk te Sommelsdijk. Waar een schitterend 3-klaviers Van Vulpen-orgel staat, en in de eerste maanden van 2017 grondig is gerestaureerd door de firma Reil.  

Ook geeft hij regelmatig concerten, zowel solo als in samenwerking met één of meerdere andere musici.

Als koorbegeleider wordt hij regelmatig gevraagd voor de begeleiding van koren, zowel op orgel als op piano. 

In 2017 was Rik 1e prijswinnaar in zijn leeftijdscategorie van het Ambitus orgelconcours in Haarlem. Ook won Rik het Feike Asma concours in Ede.

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.