Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) koor (+orgel)

koor (+orgel)

Datum zaterdag 2 november 2019
Aanvangstijd 15:30
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

vocaal ensemble The Gents o.l.v. Annemiek van der Ven. Sander van den Houten, orgel.

Programma

 ‘Denkend aan Holland’ 

(details volgen) 

zie ook de website van de Stichting Muziet en Cultuur in de Lutherse Kerk

 

Meer informatie over de uitvoerenden

The Gents o.l.v. Annemiek van der Ven

In 1999 legden enkele zangers uit het Roder Jongenskoor de basis voor een nieuw mannenensemble. Onder leiding van dirigent Peter Dijkstra bestormden The Gents succesvol de nationale en internationale muziekpodia. Zo maakten zij diverse tournees naar onder andere Japan, Canada, Zweden, Duitsland, Engeland en Spanje. Ook namen The Gents enkele goed ontvangen cd's op. Na zijn vertrek in 2008 bleef Dijkstra als vaste gastdirigent verbonden aan het ensemble. Daarna stonden The Gents achtereenvolgens onder leiding van Maria van Nieuwkerken, Béni Csillag en Krista Audere. Sinds begin 2018 staat Annemiek van der Ven bij The Gents aan het roer.

Bijna 20 jaar na de oprichting komen de zangers uit heel Nederland. Zij hebben drukke banen als bedrijfsarts, jurist, wethouder, docent of studeren nog. Allemaal besteden zij echter een flink deel van hun vrije tijd aan hun grootste passie: zingen!

De omvang van dit mannenensemble dat voornamelijk a-capella-repertoire uitvoert, maakt The Gents uniek. Het publiek wordt verrast door een zeer onderscheidende en heldere koorklank met warme basklanken als fundament en de sprankelende stemmen van de countertenoren in de hoogte. Daar komt bij dat het repertoire van The Gents zich niet beperkt tot een specifieke periode. Van renaissance tot romantiek, pop en jazz, de mannen zingen het met verve!

Sinds hun oprichting verslonden The Gents veel ijzeren repertoire voor mannen: Byrd, Tallis, Poulenc en Duruflé stonden allemaal op de lessenaar. Daarnaast schreven - net als voor de nieuwe cd - diverse componisten en arrangeurs speciaal voor The Gents, bijvoorbeeld Wouter van Belle, Joost Kleppe, Bob Zimmerman en Jetse Bremer.

Met enige regelmaat werken The Gents samen met gerenommeerde musici. De afgelopen jaren waren dat onder andere Lenneke Ruiten, Johannette Zomer, het Haags Saxofoon Kwartet, Euwe & Sybolt de Jong en Wishful Singing.

 

Met ingang van 1 januari 2018 werd Annemiek van der Ven de nieuwe dirigent van vocaal ensemble The Gents. Met de benoeming van Annemiek van der Ven kozen The Gents opnieuw voor een jonge veelbelovende dirigente. In 2005 sloot zij de studie Docent Muziek af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, met als bijvak Klassiek Zang. In april 2010 slaagde zij ‘cum laude’ voor de opleiding koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Van 2004 tot halverwege 2017 maakte zij deel uit van het toonaangevende a-capella ensemble “Wishful Singing”. Als dirigent is zij verbonden aan het VU-koor in Amsterdam en ze dirigeerde heel lang het opleidingskoor van de Nationale Kinderkoren.

Annemiek van der Ven werkte al eerder, toen als gastdirigent, met The Gents. Deze samenwerking krijgt dus nu een vervolg. Annemiek: ‘Ik ben blij dat ik de kans krijg om voor langere tijd met 'The Gents' te werken en zo de komende jaren nieuwe en uitdagende muzikale stappen met hen kan zetten.'

 

Sander van den Houten

Sander van den Houten (1987) is vanaf april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. Tevens is hij titulair-organist van de Burgwalkerk als van de Broederkerk te Kampen en tweede organist van de Bovenkerk aldaar.

Op zijn achtste jaar begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis (Z-H). Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant (3e prijs), het ensembleconcours in Oude Tonge (2e prijs) en het Buxtehudeconcours te Zierikzee (1e prijs).

Zijn vakopleiding tot organist ontving hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur) en Aart Bergwerff (improvisatie) en behaalde daar zijn bachelor diploma. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema.

Daarnaast volgde Sander van den Houten masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur).

Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Tevens maakte hij in 2013 een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde.

Als dirigent is hij verbonden aan het Concertkoor Immanuël te Kampen en de ‘Zang- en Oratoriumvereniging Raalte’. Tevens is hij cantor van de Theologische Universiteit te Kampen. Sander volgt privé lessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker.

Ook is hij vaste begeleider van o.a. het Bovenkerk Kamerkoor o.l.v. Ab Weegenaar en van het Kampen Boys Choir o.l.v. Rintje te Wies.

Sander van den Houten geeft jaarlijks vele concerten als solist, begeleider en continuo speler. Ook heeft hij een privé lespraktijk.

Zie verder: www.sandervandenhouten.nl

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.