Waalse Kerk, Noordeinde HOK-themaconcert

HOK-themaconcert

Datum zaterdag 18 mei 2019
Aanvangstijd 16:00
Locatie Waalse Kerk, Noordeinde
Uitvoerenden

Anna Karpenko, orgel en 
Katja Pitelina, fluiten

Programma

'Toetsen en fluiten' in
'Franse romantiek met Russische passie'

Georgi Sviridov (1915-1998)
Muzikale illustratie van de novelle van Pushkins “De Sneeuwstorm”
(bewerking voor fluit en orgel):
- Trojka (Russisch: "driespan”)
- Wals
- Lente en herfst
- Romance
- Pastorale
- Militaire mars 

Sergei Rachmaninov (1873 – 1943)
- Vocalise op. 34 nr. 14
(bewerking voor fluit en orgel)

Joseph Bonnet (1884 – 1944)
- “Elfes” uit 12 Pièces, op.7
(orgel solo) 

Cécile Chaminade (1857 – 1944)
- Flute concertino Op. 107
(bewerking voor fluit en orgel) 

Charles Marie Widor (1844 – 1937)
Uit Orgelsymphonie No. 9 in c klein, Op. 70 "Gothique":
- II. Andante sostenuto
(orgel solo) 

Charles Marie Widor
Uit Suite voor fluit en piano, op.34
(bewerking voor fluit en orgel):
- Scherzo
- Romance 

Henri Mulet (1878-1967)
- Tu es petra et portæ inferi non prævalebunt adversus te. (uit Esquisses byzantines)
(orgel solo)

(Alle bewerkingen zijn door Katja en Anna gemaakt.)

 

Na het concert is er nog gelegenheid om met een (gratis) drankje na te praten en nader kennis te maken met de concertgeefsters.

Meer informatie over de uitvoerendenAnna den Hertog-Karpenko
is in 1980 geboren in Moskou en studeerde klavecimbel en orgel aan het Moskouse Staats Conservatorium bij Alexey Parshin en Olga Martynova, waar zij cum laude afstudeerde.

Zij vervolgde haar studie aan het Rotterdams Codarts Conservatorium bij Ben van Oosten waar zij in 2015 haar Master Degree Orgel behaalde.
Zij won verschillende prijzen op internationale concoursen (w.o. in 2002 de 1ste prijs Internationall Organcompetition Marcello Galanti, Italie, en prijs voor beste uitvoering van Tariverdievs orgelwerken en diploma op de Tariverdiev Competition 2007 in Kaliningrad).
In 2015 won zij de 2de prijs op het Internationaal Orgelconcours Breda.
Anna volgde masterclasses bij o.a. Guy Bovet, Jean Guillou, Lorenzo Ghielmi en Martin Haselbock.

Zij was docent voor orgel, piano en klavecimbel in Moskou en organiseerde het eerste Jeugd Orgelfestival in Tallinn (2012) en masterclasses en concerten in Scheveningen in 2013;
Zij assisteerde bij de organisatie van masterclasses voor jonge organisten uit Rusland op het Bachfestival Dordrecht 2014. Zij is organist in Rotterdam en Leiderdorp.  

Zij treedt op als soliste (o.a. op orgelfestivals in Tallinn), als begeleider van solisten en maakte deel uit van de ensembles ‘Hermitage Group’ en ‘Pratum Integrum’.
Als solist van deze ensembles nam zij 7 Caro Mitis CDs op. Anna heeft meermalen zitting genomen in de jury van jeugdcompetities.
Vanaf 2015 vormt zij het duo “Toetsen en fluiten” met de fluitiste Katja Pitelina. Ook treed zij regelmatig op met haar echtgenoot, de organist Bert den Hertog.

Zij is o.a. een van organisten in de Pauluskerk en Pro Rege in Rotterdam.

 

De Russische fluitiste Katja Pitelina, die zich in Nederland heeft gevestigd, is een veelzijdig musicus. Zij bespeelt zowel moderne als historische instrumenten en heeft een opvallend breed repertoire, van zeventiende-eeuwse barokmuziek tot hedendaagse composities. Uit haar instrumentencollectie kiest zij de traverso of fluit die het beste past bij het werk dat zij uitvoert.

Katja Pitelina is te horen in concertseries en festivals in binnen- en buitenland, als soliste, in kamermuziekensembles en in (barok)orkesten. Zij heeft samengespeeld met gerenommeerde musici als Gustav Leonhardt, Lucy van Dael, Bob van Asperen, Siebe Henstra en Barthold Kuijken. In april 2009 speelde zij in het jaarlijkse Konninginnedagconcert voor de koninklijke familie in het Paleis Noordeinde.
 
Katja Pitelina werd geboren in Moskou. Zij begon haar opleiding aan de prestigieuze Gnessin Muziekschool, waar zij eerst piano en later dwarsfluit studeerde. Zij won verschillende concoursen voor jonge musici, in Moskou en Athene. Wegens haar opvallende talent ontving zij beurzen van het Fonds Nieuwe Namen en van het bekende fonds van Vladimir Spivakov, die haar in de gelegenheid stelde om een uitgebreide tournee door Siberië te maken, waar zij als soliste meerdere keren met orkest heeft opgetreden. Van 1999 tot 2005 vervolgde Katja Pitelina haar studie aan het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou. Door de pianist Alexei Lubimov en de celliste Natalia Gutman werd zij gevraagd om bij hen kamermuziekcursussen te volgen.
 
Van 2001 tot 2008 studeerde Katja aan de afdeling oude muziek van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar zij haar masteropleiding voltooide bij Barthold Kuijken. Zij kreeg daar ook lessen van Kate Clark en Wilbert Hazelzet en volgde er masterclasses van Benedek Csalog, Marten Root en Konrad Hünteler. Al tijdens haar studie kreeg zij geregeld uitnodigingen voor optredens in festivals en concertseries in binnen- en buitenland.
 
Katja Pitelina is ook als musicologe actief, waarbij zij verhandelingen over uitvoeringspraktijk van Quantz, Hotteterre en Fürstenau, vertaalt.

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.