Kloosterkerk Nationale Orgeldag 2019

Nationale Orgeldag 2019

Datum zaterdag 14 september 2019
Aanvangstijd 10:00
Locatie Kloosterkerk
Uitvoerenden

10.30 uur: Geerten van de Wetering (Kloosterkerk)

12.00 uur: Jos Laus (St. Jacobuskerk)

13.30 uur: Casper de Jonge (Waalse kerk)

14.30 uur: Liesbeth Bultman (Oudkatholieke Kerk)

15.45 uur: Sander van den Houten (Lutherse Kerk)

Programma

Programma Nationale Orgeldag

14 september, 'Nationale Open Monumentendag' is traditiegetrouw ook ‘Nationale Orgeldag’ er zullen dus in geheel Nederland veel bekende, maar ook minder bekende orgels bespeeld worden.

De officiële start van de Nationale Orgeldag vindt dit jaar plaats in Den Haag.

Na de officiële opening, welkom en orgelbespeling in de Kloosterkerk kan men middels een ‘orgelwandeling’ orgelbespelingen meemaken in de St. Jacobuskerk (Parkstraat), Waalse Kerk (Noordeinde), Oudkatholieke Kerk (Jufr. Idastraat) en de slotbespeling in de Lutherse Kerk (Lutherse Burgwal).

Het orgel van deze kerken zal steeds bespeeld worden door de vaste organis(e) van de betreffende kerk.

Het programma ziet er voorlopig zo uit:

 1. Ontvangst genodigden vanaf 10.00 uur
 2. Intrada, orgelspel vooraf bij binnenkomst vanaf 10.15 uur
 3. 10.30 uur Welkom
 4. Doelstelling en historie Nationale Orgeldag
 5. Orgelspel
 6. Een kort ‘pakkend’ verhaal over de orgelbouw door de eeuwen heen in Nederland en in Den Haag in het bijzonder
 7. Orgelspel
 8. Orgelkids / het Doe-orgel (?) iets met/voor de kinderen
 9. Openingswoord door hoogwaardigheidsbekleder
 10. Orgelspel kistorgel
 11. Kort slotwoord
 12. ‘Fanfare’
 13. Einde bijeenkomst ca 11.30 uur
 14. orgelestafette langs div. kerken in de Haagse Binnenstad (zie schema)

Maar omdat nog e.e.a. verder geregeld moet worden kunnen er wijzigingen ontstaan.

zie voor meer informatie: http://www.nationaleorgeldag.nl/

Het wordt in ieder geval een bijzondere dag die ook voor ‘beginnende orgelvrienden’ veel te bieden zal hebben.

De Stichting ‘De Orgelvriend’, uitgever van het gelijknamige blad, zal zijn medewerking geven aan deze dag. (zie ook: http://www.orgelvriend.nl/)

Uiteraard zullen in veel andere kerken de orgels ook regelmatig bespeeld worden in het kader van Open Monumentendag. (in iedere locatie die hieraan mee doet is een boekje te verkrijgen met een overzicht)

Meer informatie over de uitvoerenden

 

Geerten van de Wetering (1985) studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart. Als bijvakken volgde hij piano en zang. Bij o.a. Ton Koopman, Daan Manneke, Zsigmond Szathmary en Peter Planyavsky volgde masterclasses en een postgraduale orgelopleiding aan de Universität für Musik in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Aan de Universiteit Leiden studeerde hij politicologie.

Hij is sinds 1 januari 2012 organist van de Kloosterkerk in Den Haag en bespeeld daar het orgel van  Marcussen. Ook is hij dirigent van Het Wassenaars Kamerkoor en is actief als solist, begeleider, ensemblespeler en dirigent.

 

 

Jos Laus (1953) is musicus en orgeldeskundige en maakt als artistiek adviseur deel uit van het HOK bestuur.

Sinds 2004 is hij als organist en dirigent verbonden aan de RK kerk van St. Jacobus de Meerdere waar een groot symfonisch orgel staat van Adema/Maarschalkerweerd. Daarnaast is hij dirigent van het Rijswijks Vocaal Ensemble. Als pianobegeleider is hij verbonden aan de Dans-vakopleiding van het Kon.Conservatorium te Den Haag en concerteert hij regelmatig in binnen- en buitenland.
Van zijn hand verschenen verschillende publicaties over technische- en historische aspecten van de orgelbouw waaronder een wetenschappelijk onderzoek naar het oeuvre van de 19e eeuwse Utrechtse orgelmakers Maarschalkerweerd.

 

 

Casper de Jonge (1977) studeerde klassieke talen in Leiden. Een studie die hij cum laude afsloot. Vanaf 2006 is hij universitair docent Grieks op de universiteit van Leiden. Hij studeerde piano bij Geoffrey Madge aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag (Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden).

Gedurende lange tijd was hij repetitor van het Leiden English Choir, het Leids Studentenkoor Collegium Musicum, en The Incidental Choir (THINC).
Van 1995 tot 2004 was hij organist van de Oud-Katholieke Kerk te Leiden; Tegenwoordig is hij hoofdorganist van de Waalse Kerk te Den Haag waar hij het fraaie Cavaillé-Col orgel bespeelt. Tevens is hij een van de bespelers van het orgel in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Hij trad op als pianobegeleider bij uitvoeringen van zowel liederen als koorwerken, waaronder Rossini’s Petite messe solennelle en Liszts Via crucis. Samen met pianiste Nina Kroese, met wie hij een duo à quatre mains vormt, begeleidde hij Brahms’ Requiem en Liebesliederwalzer. Hij treedt regelmatig op als pianist en organist.

 

 

Liesbeth Bultman is organiste en cantrix van de Oudkatholieke Kerk te Den Haag.
Zij is tevens huisarts te Bergen op Zoom.

Liesbeth Bultman voltooide haar studie Alg. geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam in 1995

Haar studie Orgel en Kerkmuziek (docerend musicus) aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam ronde zij af in 1999 met het diploma Master of Music.

 

 

Sander van den Houten (1987) is vaste organist van de Lutherse Kerk en artistiek adviseur van de Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk. Hij begon op zijn achtste jaar met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis en vervolgde zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur) en Aart Bergwerff (improvisatie). In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema. Daarnaast volgde Sander van den Houten masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur).

Sander is als organist verbonden aan de Burgwalkerk, de Broederkerk en Bovenkerk te Kampen. Hij is als cantor verbonden aan de Theologische Universiteit te Kampen en als dirigent en als begeleider verbonden aan verschillende koren. Hij heeft een privé lespraktijk en geeft jaarlijks vele concerten als solist, begeleider en continuo speler, zowel in binnen- als buitenland. 

Praktische informatie

Toegang gratis

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuurde Governance Code Cultuur (GCC)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.