Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) Bätz-Orgelmaand

Bätz-Orgelmaand

Datum zaterdag 3 oktober 2009
Aanvangstijd 16:00
Locatie Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK)
Uitvoerenden

Bas de Vroome

Programma

KLEINE ORGEL:

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
- Fantasia Chromatica

HOOFDORGEL:

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
- 'Nun komm' der Heiden Heiland' BWV 659

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
Sonate nr IV in B-dur Opus 65
- Allegro con brio
- Andante religioso
- Allegretto
- Allegro maestoso e vivace

César Franck (1822-1890)
- Prélude, fugue et variation opus 18

Hugo Distler (1908-1942)
Partita "Nun komm' der Heiden Heiland" Opus 8 nr.1
- Toccata- Choral mit Variationen
- Chaconne
- Toccata

Thema in de Bätz-orgelmaand is: Bach-Bätz-Mendelssohn

Als rode draad door de concerten op het befaamde Bätz-orgel van de Lutherse kerk lopen de orgelwerken van Johann Sebastian Bach (1685-1750) en de zes orgelsonates van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)

Meer informatie over de uitvoerenden

Bas de Vroome is als organist verbonden aan de Hervormde Gemeente van Delft en daarmee vaste bespeler van de orgels van de Oude en Nieuwe Kerk in Delft.

Bas de Vroome studeerde orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en beiaard te Amersfoort. Hij won 8 eerste en tweede prijzen bij nationale en internationale orgel-concoursen te Deventer, Nijmegen, St. Albans en Roeselare. In 1994 won hij het tweede internationale beiaardconcours te Groningen. Sindsdien jureert hij regelmatig bij concoursen. Hij is beiaardier in Spijkenisse, Naaldwijk, Rijnsburg en Vlaardingen.
Sinds 1994 is hij als orgel-en methodiekdocent verbonden aan het Rotterdams Conservatorium.
In 2002 en 2004 bespeelde Bas het orgel van de Nieuwe Kerk tijdens de rouwdiensten rond de bijzettingen van Prins Claus, Koniging Juliana en Prins Bernhard. Tijdens de trouwdienst van Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smith bespeelde hij het orgel van de Oude Kerk.

Bas de Vroome heeft diverse CD's op zijn naam staan waarvan er enkele zijn opgenomen in de Oude en Nieuwe Kerk in Delft (zie 'opnamen'). Voor het label LBCD werkte Bas mee aan de 4-cdbox "De orgelmakers Witte". Hierop bespeelt hij naast de orgels van Buren en Tiel ook het orgel van de Oude Kerk. Recent is een dubbel-cd uitgekomen waarop Bas de complete orgelwerken van de Duitse componist Hugo Distler uitvoert. Enkele koorwerken van Distler worden uitgevoerd door de Domcantorij o.l.v. Remco de Graas. Een uniek project waarmee Bas de Vroome het werk van deze bijzondere componist meer voor het voetlicht heeft willen halen. De dubbel-cd inclusief 72 pagina's tellend boekwerkje is onder meer te koop in de kiosken van de Oude en Nieuwe Kerk (€ 19,95).

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.