Datum | zaterdag 18 januari 2020 |
Aanvangstijd | 15:30 |
Locatie | Lutherse Kerk, Lutherse Burgwal (HOK) |
Uitvoerenden | Jeroen de Haan en Sander van den Houten |
Dit programma wordt gespeeld door twee organisten:
- Jeroen de Haan, organist van de Evangelisch Lutherese Kerk te Woerden en
- Sander van den Houten, organist van de Evangelisch Lutherese Kerk te Den Haag.
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Praeludium und Fuge in h-moll (BWV 544) (JdH)
Dietrich Buxtehude (1637-1707)
‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’ (BuxWV 223) (SvdH)
Giovanni Bernardo Lucchinetti (1700-1760)
Concerto a due organi (JdH & SvdH)
- Spiritoso
- Allegro
Jeroen de Haan / Sander van den Houten
Improvisatie (JdH & SvdH)
Franz Schubert (1797-1828)
Fuge in e-moll (op. Posth. 152) (JdH & SvdH)
Ernst Friedrich Richter (1808-1879)
‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’ (opus 20) (JdH)
Camille Saint-Saëns (1835-1921)
Troisième Fantaisie (opus 157) (SvdH)
Daniel Gottlob Türk (1756-1813)
Sonatine no. 3 (JdH & SvdH)
- Es toben Sturm und Ungewitter
- Auf einmal ist der Himmel Wolkenleer
Jeroen de Haan (1968) volgde het eerste deel van zijn opleiding tot musicus in deeltijd aan de Schumann Akademie. Op dat moment was hij supervisor bij KPN-Telecom. Na ruim elf jaar richtte hij zich in 2003 fulltime op zijn studie en werkzaamheden in de (kerk)muziek. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Hogeschool voor muziek en dans in Rotterdam (voorheen het Rotterdams Conservatorium). Daar studeerde hij orgel bij Aart Bergwerff en kerkmuziek bij Aart Bergwerff, Hans van Gelder en Arie Hoek. Hij volgde tweemaal een cursus bij Willem Tanke (orgel- oeuvre Olivier Messiaen) en een bij Stéphane Béchy (Franse orgelliteratuur in de 17e en 18e eeuw).
Jeroen de Haan is sinds 1999 cantor-organist van de Evangelisch-Lutherse kerk in Woerden en daarmee de vaste bespeler van het jongste, nog bestaande, Bätz-orgel uit 1846.
Hij is dirigent van het kamerkoor "Sjir Chadasj" in Hazerswoude-dorp.
In 2003 nam hij deel aan het eerste nationaal orgelinterpretatieconcours in Brielle.
In 2004 studeerde hij af als kerkmusicus. In de zomer van 2005 studeerde hij af als organist (eerste fase) middels een concert in de Grote of Sint Laurenskerk in Rotterdam. Direct hierop volgde een aantal concerten in Zweden.
Als docent is hij lid van het docerend en musicerend gezelschap “Cantabilé” in Woerden. Naast het geven van orgelconcerten, soms in combinatie met andere instrumentalisten, is hij ad-hoc continu speler in verschillende ensembles.
Gedurende een aantal jaar was hij lid van de Stichting Lutherse Werkgroep voor de Kerkmuziek. Zodoende leidde Jeroen de Haan samen met anderen enkele jaren de jeugd- en jongerenmuziekdagen alsmede de werkweek voor de kerkmuziek.
Sinds januari 2008 is hij lid van de "Liturgische Kring".
Vanaf januari 2010 is hij als docent actief bij de cursus kerkmuziek van de PKN.
Vanuit zijn functie als cantor schrijft Jeroen de Haan (liturgische) werken voor koor.
Sander van den Houten (1987) is vanaf april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. Tevens is hij titulair-organist van de Burgwalkerk als van de Broederkerk te Kampen en tweede organist van de Bovenkerk aldaar.
Op zijn achtste jaar begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis (Z-H). Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant (3e prijs), het ensembleconcours in Oude Tonge (2e prijs) en het Buxtehudeconcours te Zierikzee (1e prijs).
Zijn vakopleiding tot organist ontving hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur) en Aart Bergwerff (improvisatie) en behaalde daar zijn bachelor diploma. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema.
Daarnaast volgde Sander van den Houten masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur).
Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Tevens maakte hij in 2013 een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde.
Als dirigent is hij verbonden aan het Concertkoor Immanuël te Kampen en de ‘Zang- en Oratoriumvereniging Raalte’. Tevens is hij cantor van de Theologische Universiteit te Kampen. Sander volgt privé lessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker.
Ook is hij vaste begeleider van o.a. het Bovenkerk Kamerkoor o.l.v. Ab Weegenaar en van het Kampen Boys Choir o.l.v. Rintje te Wies.
Sander van den Houten geeft jaarlijks vele concerten als solist, begeleider en continuo speler. Ook heeft hij een privé lespraktijk.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.