Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK) Lunchconcert, orgel

Lunchconcert, orgel

Datum woensdag 12 februari 2020
Aanvangstijd 12:45
Locatie Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)
Uitvoerenden

Jos van der Kooy, orgel m.m.v. Lola Jurakic, cello en Jure Jurakic, piano

Programma

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750)
Praeludium  et Fuga in e moll BWV 533
orgel

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)
Andante für eine Walze in eine kleine Orgel in F dur KV 616
orgel

Ludwig van  Beethoven (1770 - 1827)
Eerste deel uit Sonate in g moll opus 5: 1
cello en piano

Meer informatie over de uitvoerenden

 

Broer Jure (2006) en zijn 1,5 jaar oudere zus Lola Jurakić wonen in Gouda. Hun liefde voor klassieke muziek hebben zij waarschijnlijk van hun hun Colombiaanse moeder, de klarinettiste Sandra Pantoja Erazo.

Muziek verrijkt de geest. Om ook het lichaam gezond te houden zijn zij ook veel bezig met sporten (atletiek). Hierdoor aangemoedigd door hun Kroatische vader, die in het onderwijs werkzaam is.

Lola begon al op jonge leeftijd met vioolles maar is later ‘overgestapt’ op de cello, wat haar beter beviel. Jure begon met pianolessen op 6-jarige leeftijd. Zij spelen en oefenen veel samen en treden ook wel samen op.

Lola en Jure zitten op de school voor jong talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en hebben, ondanks hun jeugdige leeftijd al heel wat prijzen in de wacht gesleept, waaronder een prijs in het Prinses Christina Concours te Rotterdam. Als de jong talentklas hebben afgerond willen zij hun studie voortzetten aan het Conservatorium. Hun droom is een roemrijke internationale carrière.

 

Jos van der Kooy (1951) geniet v.a. 1966 een internationale reputatie als concertorganist, improvisator en kerkmusicus. Vanaf 1981 is hij als cantor en organist verbonden aan de Amsterdamse Westerkerk. Van 1991 tot 2017 was Jos van der Kooy stadsorganist van Haarlem en vaste bespeler van het beroemd Müller-orgel in de St. Bavo en het Cavaillé-Coll -orgel in de Haarlemse Philharmonie. Sinds 2006 is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in Den Haag. 

Jos van der Kooy zet zich ook veelvuldig in om het orgel en de orgelmuziek onder 'de gewone man' en niet in de laatste plaats onder de aandacht van kinderen te brengen. Zo heeft hij geeft hij vele orgelexcursies en 'open orgeldagen' in de kerken waar hij is benoemd, houd hij lezingen en voordrachten en verzorgt hij presentaties en uitvoeringen voor de jeugd.  
Vanaf 2009 heeft hij, als de organist 'meneer Jos', meegewerkt met het Educatief Project 'Muziek uit een gebouw' -het orgel-.
Dit project, bedoeld voor kinderen van groep 6 van Haagse basisscholen, is door het Haags Orgel Kontakt ontwikkeld en wordt jaarlijks georganiseerd.

Sinds november 2019 geeft Jos, als voorzitter, leiding aan het samenwerkingsverband van het Haags Orgel Kontakt (HOK).

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.