Datum | vrijdag 28 augustus 2020 |
Aanvangstijd | 20:00 |
Locatie | Elandstraatkerk, Elandstraat (HOK) |
Uitvoerenden | Residentoe Orkest o.l.v. chefdirigent Nicholas Collon mmv Olivier Latry (Notre Dame Parijs, Fr), orgel |
o.a.
Liszt – Prelude en fuga op B A C H
Saint-Saëns – Orgelsymfonie
Het Residentie Orkest is feitelijk ontstaan na een concert in 1903 in het (in 1964 door brand verwoeste) gebouw van Kunsten en Wetenschappen aan de Zwarteweg/Muzenstraat. En kent een lange geschiedenis waarin vele vermaarde dirigenten ‘op de bok’ stonden, zoals Richrt Strauss, Igor Stravinsky, Peter van Anrooy, Willem van Otterlo, Hans Vonk, Jevgeni Svetlanov, Jaap van Zweden en Neeme Järvi. Thans is Collon Chef-dirigent. Voor het seizoen 2021-2022 zal hij worden opgevolgd door de Duitse dirigente Anja Bihlmaier.
Vanaf 1915 tot 1968 verzorgde het Residentie Orkest (RO) de zomerconcerten in de Kurrzaal van het Scheveningse Kurhaus. Maar lange tijd ontbeerde het RO een ‘eigen huis’. In 1968 kwam daar verandering in toen het RO in de Prins Willem-Alexanderzaal van het Congresgebouw ging optreden. Deze zaal bleek echter, ook na ingrijpende aanpassingen akoestisch ongeschikt als concertzaal.
In 1983 kon, na een initiatief van het RO en met behulp van veel sponsorfondsen (uit speciale concerten en verkoop van grammofoonplaten) het besluit worden genomen een eigen concertzaal te bouwen. In 1987 kon de Dr. Anton Philipszaal aan het Spui worden betrokken. Deze zaal was tot seizoen 2014-2015 de thuisbasis van het RO.
Toen door de gemeente Den Haag werd besloten dat er een nieuw Muziekgebouw zou komen op de plaats van de Dr. Anton Philipszaal, waarin het RO, het Lucent Danstheater en het Kon. Conservatorium een plaats konden krijgen, is tijdelijk uitgeweken naar het Zuiderstrandtheater in het Scheveningse Havenkwartier. Totdat het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex ‘Amare’ aan het Spui gereed zal zijn in 2021-2022.
Het RO wordt, naast een staf van ca 20 personen, gevormd door zo’n 44 muzikanten die met groot enthousiasme een hoog artistiek niveau weten te bereiken o.l.v. hun chef-dirigent en gastdirigenten waarmee ze tot de top van de Nederlandse Symfonieorkesten behoren.
Naast het geven van symfonische concerten, waarbij jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers worden bereikt, wordt ook veel gedaan aan het beter begrijpen – en hopelijk waarderen- van klassieke muziek d.m.v. het uitgebreide educatieprogramma ‘Ontdek het orkest’. Bedoeld voor zowel basis- en middelbaar onderwijs, als ook volwassenen en amateusmusicie.
Met toepasselijke educatie-programma’s voor zowel basis- als voortgezet onderwijs, verrassende producties en aansprekende gasten in het Zuiderstrandtheater en elders in Den Haag probeert het Residentie Orkest midden in de Haagse samenleving te staan.
zie ook: https://www.residentieorkest.nl/musici/
Olivier Latry is een Franse organist, improvisator en hoogleraar orgel aan het Conservatoire de Paris.
Latry werd geboren op 22 februari 1962 in Boulogne-sur-Mer, Frankrijk. Na zijn muzikale studie in Boulogne-sur-Mer, vervolgde hij in 1978 zijn studie in de orgelklas van Gaston Litaize aan de Academie van Saint-Maur en volgde hij compositielessen bij Jean-Claude Raynaud aan de Academie van Parijs.
Nadat hij in 1983 hoogleraar orgel werd aan het Katholieke Instituut van Parijs en vervolgens aan de Academie van Rheims, volgde hij Gaston Litaize op aan de Academie van Sint-Maur in 1990. In 1995 werd Latry benoemd tot hoogleraar orgel aan de Academie van Parijs, een functie die hij samen met Michel Bouvard bekleedt.
In 1985 werd Larty op 23-jarige leeftijd bekroond met de post van een van de vier titulaires des grands orgues van de Notre-Dame, Parijs samen met Yves Devernay, Philippe Lefèbvre en Jean-Pierre Leguay, na de dood van Pierre Cochereau.
Naast deze rol en zijn onderwijsfuncties heeft Latry een carrière als concertgever waarbij hij heeft gespeeld in meer dan veertig landen in vijf continenten. In de Verenigde Staten, waar hij zijn eerste tour in 1986 maakte, wordt hij gezien als een van de meest populaire Franse organisten in dat land.
Latry wilde zich niet specialiseren in muziek van een bepaalde periode, maar heeft wel een reputatie opgebouwd voor het uitvoeren van muziek door zijn tijdgenoten. Zo staat hij bekend om zijn uitvoeringen van de werken van Olivier Messiaen, waarvan hij de volledige orgelwerken heeft opgenomen voor het label van Deutsche Grammophon.
Latry wordt ook beschouwd als een voorname improvisator, in de traditie van een voorname Franse lijn die loopt van Charles Tournemire tot Pierre Cochereau. Hij baseerde zijn orgelcompositie Salve Reginauit 2007 – reflecties op de Gregoriaanse Mariahymne– op eerdere improvisaties.
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.