organist/orgeldeskundige Henk Kooiker

Ir. Hendrik Kooiker studeerde orgel bij Michel Chapuis (interpretatie), Walter Kraft (improvisatie en hedendaagse muziek) en staatsexamen orgel bij Koos Bons. Daarnaast behaalde hij de ingenieurstitel aan de universiteit van Delft in de richtingen akoestiek en transmissie van informatie.
Hij is werkzaam als orgelbouwkundig adviseur bij nieuwbouw en restauratie van pijporgels en kerken, was als zodanig betrokken bij o.a. de restauratie van de orgels in het Concertgebouw te Amsterdam, de Gereformeerde Kerk van Hazerswoude-dorp, het Concertgebouw te Haarlem, de Noorderkerk te Amsterdam en de Maranathakerk te Alphen a/d Rijn. Tevens is hij akoestisch adviseur bij nieuwbouw of verbouw van kerken en ontwerp van audiovisuele installaties van o.a. de Basiliek van Tongeren en de Nationale Basiliek in Brussel.

Henk Kooiker werd op 1 december 1970 benoemd tot organist van de Waalse Kerk te Den Haag en is tot op heden beheerder van het waardevolle Cavaillé-Coll orgel.
Ook is hij tweede organist van de Agnus Dei-kerk te Waalre. Hij is akoestisch- en orgelbouwkundig adviseur van de PKA, de Protestantse Kerk van Amsterdam en was dat eveneens voor de Commissie Orgelzaken van de PKN.

Hij is medeoprichter van het Platform voor de Orgelkunst en -cultuur en bestuurslid van het Nationaal Instituut voor de Orgelkunst (NIvO), medeoprichter van het CvON (College van Orgeladviseurs in Nederland). Ook is hij bestuurslid van Stichting Collegium Musicum Eindhoven, organisator van de concertserie ‘Muziek in de Cathrien’

Henk Kooiker is adviseur van de Brabantse Orgelfederatie, Waar hij als opnametechnicus verantwoordelijk is voor de BOF cd-serie ‘Brabants Orgelrijkdom’ en vele koor- en ensemble-concerten en cd-producties. (zie ook de website van de Brabandse Orgelfederatie)

In 1995 ontving hij de zilveren medaille behorende bij het diploma uitgegeven door ‘Arts, sciences et lettres’ voor zijn inzet voor de Franse orgelbouwkunst en muziek in Nederland. In 2012 ontving hij een koninklijke onderscheiding voor zijn werk en inzet voor de orgelcultuur. 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.