Impressie HOK kinderproject 2016

8e Kinderproject 2016

Op deze pagina vindt u een korte impressie van het HOK-kinderproject 2016.


Het HOK organiseert sinds 2009 een ‘educatief project over het orgel voor de basisschool' met gebruik van zelf ontwikkeld lesmateriaal. Ook in 2016 heeft dit project plaatsgevonden.

Het project is bedoeld voor groep 6 van de basisschool en bestaat uit drie delen:
1) Een aantal lessen in de klas door de eigen (muziek)juf of meester, met behulp van het lesboekje (met werk en antwoordbladen) ‘Muziek uit een gebouw'-het orgel- en een ‘Toelichting op de les' voor de leerkracht;
2) Een gastles (van ca 45 min.)in de klas door het projectteam;
3) Een excursie maar het orgel van de Kloosterkerk, aansluitend aan de lessen in de klas. (er worden steeds twee scholen per ochtend uitgenodigd)

De excursies zijn inmiddels geweest (op maandag 7, 14 en 21 maart) en waren opnieuw een groot succes.

In de Kloosterkerk was ‘Meneer Jos' (van der Kooy) (de zelfde als in het lesboekje!) aanwezig om het orgel te laten horen en er iets over te vertellen. Dat werd in kleine groepjes gedaan, zodat je alles goed kon zien. Er mocht ook even zelf op het orgel worden gespeeld! Fantastisch was dat! (ook je juf wilde het wel eens proberen...)

Het andere groepje ging met ‘Meester Henk' (Barnhard) mee naar de crypte van de kerk, waar een heleboel orgelpijpen uitgeprobeerd konden worden en verteld werd hoe die gemaakt werden (‘helemaal met de hand hoor') Ook was er een klein ‘demo-orgeltje' waarbij je goed kon zien hoe alles werkte. En ook dat mocht even geprobeerd worden!

Veel te snel kwam ‘Juf Jannie' (Barnhard) de groep weer halen voor de ‘wissel' en mocht de ‘beneden-groep' naar het grote orgel en de ‘orgelgroep' naar de crypte. Zo kwam iedereen aan de beurt.

Aan het eind kwam de hele klas weer bij elkaar onder het orgel en werd de akoestiek van de kerk even ervaren doordat de kinderen even zo hard mogelijk mochten schreeuwen (dat mag natuurlijk anders nooit!) en allemaal tegelijk stil zijn.
Stil waren ze ook toen ‘Meneer Jos' even een ‘miniconcertje' gaf met dat bekende stuk van ‘Meneer Bach' (de Toccata in D mol, BWV 565 van J.S. Bach) Ze gingen er helemaal in op en veel kinderen kende die muziek toch wel ergens van....

Na een applaus en een hand voor ‘Meneer Jos' en het projectteam was het helaas weer voorbij en gingen de kinderen weer terug naar school (lopend of met het openb. vervoer), kreeg het team een kop koffie van de koster en wachtte op de volgende groep.
Aan het eind van de ochtend wordt alles weer opgeruimd en wordt de dag langzaamaan weer gewoon....

Het project 2016 is fin. mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, de Stichting Boschuysen, de Debman Foundation en Fonds 1818. Maar ook door de belangeloze inzet van het projectteam en de medewerking van Flentrop orgelbouw (demo-orgeltje en orgelmateriaal)

Volgend jaar weer?

Klik hier voor een foto-impressie van de excursies bij het Kinderproject 2016
(foto's: Pieter Baak en Jannie Barnhard)

Klik hier voor meer info over de HOK-kinderprojecten

 

Het HOK-kinderproject maakt deel uit van het project 'Leve(n)de Muziek' van het Koorenhuis, centrum voor Kunst en Cultuur in Den Haag.

Kinderproject - logo-koorenhuis.jpg

Kinderproject - logo-koorenhuis-leve(n)de muziek.jpg

Het HOK-kinderproject werd mede mogelijk gemaakt door fin. steun van:

Kinderproject - logogemeenteklein.jpg

Kinderproject - Boshuysen_logo.JPG

Kinderproject - Debman_logo.jpg

Kinderproject - logo_fonds1818.jpg

 

Zie voor een foto-impressie van dit project deze LINK 

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.