Kom-in-de-(orgel)kas(t)-dag

'Kom-in-de(orgel)kas(t)-dag'

De 'Kom-in-de(orgel)kas(t)-dag' is een dag waarin het orgel van de Grote Kerk 'open' staat. Iedereen, groot en klein, die wel eens wil weten hoe een orgel werkt, hoe je er op speelt en hoe het gemaakt wordt, is welkom in de orgelkast.

CORONA MAATREGELEN

Helaas moesten i.v.m. de coronacrisis alle educatieve activiteiten in 2020 worden opgeschort. Ook in 2021 bleken deze activiteiten nog niet haalbaar. Gehoopt wordt dat dit later (wellicht in 2022) wel het geval zal zijn.

   

Kijk HIER voor meer foto's.

Wie wil dat nou niet?

• Hoe werkt het grootste muziekinstrument dat bestaat?
- Komt het geluid echt uit orgelpijpen?
- Hoe kan het dat ze geluid maken?

• Hoe wordt zo'n orgel gemaakt en door wie?
- Wat voor materialen worden gebruikt?
- Mag ik ook eens op zo'n orgelpijp blazen?

• Hoe bespeel je het met al die klavieren en registers (wel 50)?
- Kan je dat echt helemaal in je eentje?
- Kan je het ook leren?

• Hoe maak je muziek op een orgel?
- Wat voor muziek kun je er allemaal op maken?
- Hoe klink het nou in zo'n grote kerk?

Allemaal vragen waar je op een zaterdag in augustus tussen 13.00 uur en 16.00 uur in de Grote Kerk een antwoord op kunt krijgen.

Hoe gaat het

Je gaat (in kleine groepjes) met de organist helemaal naar boven om bij de speeltafel te kijken. En zelfs de deuren van het orgel gaan open, zodat je IN het orgel kunt kijken.

Beneden in de kerk zijn tafels met allemaal echte orgelpijpen. En er wordt verteld hoe die gemaakt worden. (even op zo'n orgelpijp blazen mag natuurlijk ook!)

Er is een klein (opengewerkt) echt pijporgeltje waarbij je goed kunt zien HOE een orgel werkt (ook even proberen natuurlijk!)

Voor iedereen is er een informatief boekje (lesbrief) waarin alles nog eens wordt verteld. (kost maar 2 Euro) En er is een KIDS-ZOEKTOCHT met vragen die je in kunt vullen. (gelukkig zijn er de antwoorden er ook...)

Dus.... Echt iets voor kinderen van 8 tot 80 (jonger en ouder mag ook!)
Neem dus gerust je vader en moeder mee!

Wanneer is het

De ‘Kom-in-de-(orgel)kas(t)-dag' is een op zaterdag in augustus van 13.00 uur tot 16.00 uur. Let op de aankondigingen op de HOK-website en de affiches bij de Grote Kerk.

Wat kost het

De ‘Kom-in-de-(orgel)kas(t)-dag' is in principe gratis, maar voor de toegang in de kerk wordt 2,- p/p gevraagd (kinderen gratis) Maar je kunt dan wel gelijk de kerk verder bezichtigen. en dat is zeker ook de moeite waard!

Wie doet wat

Ben van Oosten is gastheer op ‘zijn' orgel. Hij is de organist van de Grote Kerk en een bekend concertorganist die overal in de wereld orgelconcerten en masterclasses geeft. Daarnaast geeft hij les op het Conservatorium van Rotterdam en is vaak jurylid bij orgelconcoursen (dat zijn wedstrijden wie het mooiste orgel kan spelen)

Uitleg bij de ‘orgelpijpentafels' en het demo-orgeltje wordt gegeven door het Educatieteam van het Haags Orgel Kontakt, dat deze dag organiseert.

Te downloaden

Algemeen:

'Kom-in-de-(orgel)kas(t)-dag':

Educatief (orgel)project voor de basisschool (HOK-kinderproject)
- nieuw lesmateriaal v.a. 2018:

terug naar Overzicht Educatieve projecten

Actueel

Agenda

Kerken & Orgels

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.