Adres: Spui 175
Bouwjaar: 1649-1656
Architect: Pieter Noorwits en Barthold van Bassen
beheer/gebruik: Stichting Nieuwe Kerk / DMC / RO (voor cultuur / manifestaties en concerten)
Exploitatie catering: Taat & de Regt.
Kerkelijk gebruik: Redeemer International Church (sinds 2010 actief in Den Haag)
Orgel: Joannes Duyschot 1702: - fa Bätz & Co: 1866-1867 - 21/II/P
Titulair organist: Hero de Boer (tevens beheerder orgel)
Organisatie concerten: Stichting Dans en Muziekcentrum Den Haag (DMC) en Residentie Orkest (RO).
De Nieuwe Kerk participeert (nog) niet binnen het HOK.
DE KERK
De Nieuwe Kerk aan het Spui is de eerste kerk in de Nederlanden die speciaal voor de protestantse eredienst is gebouwd. Maar ook de eerste kerk van dit formaat waar geen pilaren werden toegepast. De Nieuwe Kerk is een van de fraaiste scheppingen van de barokke kerkarchitectuur in ons land. De kerk werd tussen 1649-1656, na het vertrek van de Spaanse troepen, gebouwd naar een ontwerp van Pieter Noorwits en Barthold van Bassen in een Hollands classicistische stijl (ook wel Classicistisch barok genoemd) die in de gouden eeuw erg in trek was en waarbij ook wel elementen van de hieraan vooraf gaande renaissance stijl zijn waar te nemen. Deze architectuur, met z'n machtige kroonlijsten, frontons en zuilen over vaak meerdere verdiepingen, paste goed in de welvaart van die tijd.
HET ORGEL
Het orgel werd in 1702 gebouwd door de Joannes Duyschot uit Amsterdam. Het had 39 registers verdeeld over drie klavieren en aangehangen pedaal. Quirinius van Blankenburg (1654-1739) wordt benoemd als de eerste organist van het nieuwe orgel. Volgens de
In 1793 wordt door de Haagse orgelbouwer Joachim Reichner aan het orgel gewerkt en in 1866-1867 door orgelbouwer Chr.G.F. Witte (fa Bätz & Co). Feitelijk plaatst de laatste een nieuw orgel in de oude kas, waarbij hij, naast nieuwe orgelpijpen ook enig pijpwerk van Duyschot gebruikt.
In 1976 volgt een restauratie door de Flentrop orgelbouw te Zaandam, die tevens het orgel uitgebreid met een vrij pedaal volgens het (oorspronkelijke) plan van Witte. Het orgel heft nu 21 stemmen, verdeeld over 3 klavieren en pedaal.
Restauratie orgel
In 2013 wordt een start gemaakt met plannen en fondswerving voor restauratie van het orgel en het mogelijk maken van verplaatsbare schermen voor het orgel.
In 2018 wordt met de restauratie van het orgel begonnen door orgelbouwer Reil uit Heerde. Ook worden de orgelluiken gerestaureerd.
Rond half augustus 2019 is de restauratie van de orgelluiken afgerond. Eind augustus is dit voor het orgel het geval.
Akoestische schermen voor orgel
In 1996 waren in de kerk (gedeeltelijk transparante) akoestische panelen geplaatst zowel ter plaatse van het gewelf als voor het orgel. Dit om de akoestiek geschikt te maken voor de uitvoering van kamermuziek. Helaas belemmeren deze schermen zowel het zicht op, als een goede uitstraling van, het orgel.
In het kader van de restauratie van orgel en orgelluiken zijn ook de akoestische schermen beweegbaar opgehangen zodat ze bij het gebruik van het orgel kunnen worden weg geschoven.
CONCERTEN
In de Nieuwe Kerk worden regelmatig (o.a. kamer)concerten georganiseerd binnen de programmering van de Stichting Dans en Muziekcentrum Den Haag (DMC) het Residentieorkest (RO). Ook het orgel zal in deze programmering, maar ook m.b.t andere concertactiviteiten een functie krijgen. Streven id dat het HOK hierin een rol in kan spelen.
zie ook: Ontwikkelingen Nieuwe Kerk
• HOK-locaties op de kaart
• Geschiedenis en informatie Nieuwe Kerk
• Orgel Nieuwe Kerk
• Orgel-dispositie Nieuwe Kerk
• organist
• Website Nieuwe Kerk
• naar HOK-concerten
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.