Duitse Kerk, Bleijenburg

Andere locaties

  

ALGEMENE INFORMATIE KERK:

Naam kerk: Duitse Kerk (Deutsche Evangelische Kirche)
Adres: Bleijenburg 3b, 2511 VC  Den Haag
Bouwjaar: 1860-1861
Architect: H. Wentzel te Berlijn
Beheer/gebruik: Deutsche Evangelische Gemeinde te Den Haag

ALGEMENE INFORMATIE ORGEL:

Hoofd orgel: Pieter Flaes - 1870 - 21/II/P
Koor orgel: Positief - bouwer en bouwjaar onbekend - 13(?)/I/P
Titulair organist: Johannes Gierl en Martijn Pranger, Christiane Kerting (Gemeindechor)

Organisatie concerten: NNB.
De Duitse Kerk maakt geen deel uit van het samenwerkingsverband van het HOK, maar is opgenomen in de lijst i.v.m. de bijzondere architectuur en geschiedenis van kerk en orgel.

KERK

De Duitse Kerk in het in het centrum van Den Haag, is een neogotisch gebouw, in 1860-1861 gebouwd. In 2002 heeft het gebouw een renovatie ondergaan.

De voorgevel van het kerkgebouw staat op de rooilijn met de overige bebouwing Doordat het Blijenburg niet erg breed is valt de kerk van dichtbij niet erg op, ook al heeft de kerk een forse toren die aan de straatzijde is gesitueerd.

De neogotische inventaris met banken en preekstoel, is grotendeels bewaard gebleven.

ORGEL

Het orgel is gebouwd in 1870 door Pieter Flaes uit Amsterdam en heeft een mechanische tractuur met sleeplades in een neogotische kas, bekroond met pinakels. Het orgel beschikt thans over 21 registers over twee klavieren en pedaal. De bespeling vindt plaats aan de rechter zijkant van het orgel.

Er is op meerdere tijden door meerdere orgelmakers aan het orgel gewerkt (1894, 1913: Fa. Jurjaansz, 1929: Fa. Steinmeyer & Co, ca 1935: Fa. Sanders, 1968, 1984, 2002: Fa. Flentrop) In 2020 startte de laatste restauratie door de Fa. Elbertse met Aart Bergwerff als adviseur. In 2021 kon deze restauratie worden afgerond zodat het orgel weer als herboren klinkt. Kijk HIER voor de dispositie.

CONCERTEN:

In de Duitse Kerk worden regelmatig concerten georganiseerd met name door instrumentale en vocale solisten en ensembles. Maar ook op het orgel, solo of tesamen met andere instrumenten, vocalisten of ensembles.

MEER INFORMATIE: 

 

HB/juli 2022

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief