Bethlehemkerk, Laan van Meerdervoort

Andere locaties

  

ALGEMENE INFORMATIE KERK:

Naam kerk: Bethlehem Kerk
Adres: Laan van Meerdervoort 627, 2564  AA Den Haag
Bouwjaar: 1929-1931
Architect: J.C. Meischke en P. Smidt
Beheer/gebruik: PKN gemeente

ALGEMENE INFORMATIE ORGEL(s):

Hoofdorgel: Vierdag: 1972 (28/III/P)
Koororgel: NVT
Titulair organist: Aarnoud de Groen

Organisatie concerten: Aarnoud de Groen
De Bethlehemkerk maakt geen deel uit van het samenwerkingsverband van het HOK, maar is opgenomen in de lijst i.v.m. de bijzondere architectuur en geschiedenis van kerk en orgel.

KERK:

De Bethlehemkerk is een ruime lichte zaalkerk, gebouwd op een markant punt aan de Laan van Meerdervoort. De kerk heeft een hoog dak en een forse toren en domineren daardoor de omgeving. In het gebouw zijn veel art Deco elementen opgenomen. Ook de ontstaansgeschiedenis van de kerk is interessant te noemen (zie daarvoor de pagina ‘Geschiedenis en informatie…

ORGEL: 

Het huidige orgel werd oorspronkelijk door de fa Vierdag in 1972 gebouwd voor de Julianakerk aan de Kempstraat/Schalkburgerstraat.
Toen dit orgel vrijkwam na sluiting van de Julianakerk werd het door Pels & van Leeuwen overgeplaatst naar de Bethlehemkerk. Er zijn toen ook wat wijzigingen aangebracht. Het orgel heeft nu 28 stemmen over drie manualen en pedaal. Organist van de Julianakerk, Aarnoud de Groen 'verhuisde' toen ook mee met het orgel. Het (oorspronkelijke) plan om het orgel te voorzien van twee Pedaaltorens losstaand naast het Hoofdwerk, heeft geen doorgang gevonden. In plaats daarvan kwam de windlade met het pedaalpijpwerk achter het hoofdwerk te staan. Het orgel heeft ondanks zijn gering ogende omvang een indrukwekkende en krachtige uitstraling waarop werken van de barok (b.v. Bach) zeer tot hun recht komen. Kijk HIER voor de dispositie.

CONCERTEN:

Titulair organist Aarnoud de Groen verzorgt door het jaar heen meerdere concerten op ‘zijn' orgel. Tijdens de coronacrisis verzorg(de) hij bijna wekelijks Livestream concerten via YouTube op zijn eigen Hauptwerk-orgel thuis.
Samen met Bram Brandeman (Buitenkerk Kampen) verzorgt Aaenoud de orgelserie op YouTube 'Het orgel op zondagavond' waarop hij regelmatig het orgel van de Bethlehem kerk laat horen.

De Bethlehemkerk participeert niet in het HOK.

MEER INFORMATIE:

 

HB/juli 2022

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief