ALGEMENE INFORMATIE KERK:
Naam kerk: Maratathakerk
Adres kerk: 2e Sweelinckstraat 156, 2517 HB Den Haag
Bouwjaar kerk: 1949/50
Architect kerk: Otto Bartning (D) Emil Staudacher (Zw) mmv Frits Eschauzier (NL)
Beheer/gebruik kerk: Protestantse gemeente Den Haag
ALGEMENE INFORMATIE ORGEL('s):
Hoofd orgel: Mense Ruiter - 1952 - 23/II/P
Titulair organist: Bert van Stam
Organisatie concerten: als regel door de organist
Locatie maakt geen deel uit van het samenwerkingsverband van het HOK. Deze kerk is opgenomen in de lijst i.v.m. de bijzondere ontstaansgeschiedenis van het kerkgebouw.
KERK
De Maranathakerk is een kleinschalige zaalkerk die echter van binnen een ruime aanblik geeft doordat de het gebogen houten gewelf tot de nok van het dak rijkt. Opvallend zijn de gelamineerde gebogen houten spanten die van vloer tot nok rijken. Er zijn smalle zijbeuken toegepast. De buitengevels zijn van metselwerk. Aansluitend aan de kerk zijn vergaderruimtes en een kosterswoning gesitueerd. Ter plaatse van entree naar de vergaderruimtes (die nu ook als hoofdingang wordt gebruikt, is een brede slanke gemetselde klokkenstoel gebouwd met een luidklok.
De kerk staat geheel vrij tussen de overige bebouwing. Met een ruime voortuin met enkele parkeerplaatsen.
Doordat het gebied rond de Maranathakerk in de 2e wereldoorlog onderdeel uitmaakte van de Atlanticwall werden veel huizen en kerken gesloopt en kwam er na de oorlog veel hoogbouw (kantoren). Daardoor valt de kerk op door de kleinschaligheid van het gebouw.
Het skelet van het gebouwgebouw is als prefab-bouwpakket per spoor vanuit Zwitserland naar Den Haag vervoerd. Dit als resultaat van een wederopbouwproject voor door de 2e wereldoorlog vernietigde kerken (m.n. in Duitsland) waarvoor architect Otto Bartning een (standaard) ‘Noodkerk’ had ontwikkeld. Realisatie was mogelijk door steun uit een ‘Hulpfonds’ vanwege Zwitserse kerken.
Voor meer informatie over de bouwgeschiedenis: klik hier.
Het orgel, in 1952 gebouwd door orgelbouwer Mense Ruiter (Groningen) heeft mechanische toets- en registertractuur en heeft 23 stemmen over Hoofdwerk, Rugwerk en Pedaal. De Hoofdwerk- en Rugwerkkas zijn voorzien van orgelluiken.
In 2004 is het orgel gerestaureerd, eveneens door Mense Ruiter Orgelbouw. Kijk HIER voor de dispositie.
MEER INFORMATIE:
HB/juli 2022
De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.
Klik HIER voor de volledige omschrijving
Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)
Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.
In onderstaande LINKS meer info over:
De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.