Antonius Abt Kerk

Andere locaties

Algemene informatie

Adres: Scheveningseweg 235
Bouwjaar: 1926-1927
Architect: Joseph en Pierre Kuypers
Beheer/gebruik: RK Parochie H. Antonius Abt, onderdeel van ‘Maria Sterre der Zee’.
Orgel: Fa Jos Vermeulen, Alkmaar – 1927  - 41/III/P
Titulair organist: Patrick Hopper
HOK-locatie: nee 

Kerk

De Antonius Abtkerk is een RK-kerk die in het (toen) overwegend Protestantse Scheveningen niet al te veel uit de toon moest vallen. De kerk is vormgegeven in een vrij zakelijke expressionistische stijl en is opgetrokken uit roodbruine baksteen en wordt gekenmerkt door een forse vierkante toren.

Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door veel Art Deco elementen, maar vooral door het grote kleurrijke mozaïek in de abscis, ontworpen door Antoon Molkenboer en gemaakt door atelier Mauméjean Frères uit Parijs die ‘Wonder van Scheveningen’ verbeeldt waarbij de grote choleraepidemie van 1848 in Scheveningen wordt herdacht. Het mozaïek is 17 m hoog en 12 m breed en is met zijn ruim 2 miljoen steentjes het grootste in Nederland (zelfs het grootste ten noorden van Parijs) 

Orgel

Het orgel van de Antonius Abtkerk werd in 1927 gebouwd door Fa Jos Vermeulen uit Alkmaar als pneumatisch instrument met 39 stemmen uit 3 kalvieren en pedaal. In de loop van jaren werd er door verschillende orgelbouwers aan het instrument gewerkt en gewijzigd. In 2002 werd de tractuur van het orgel geëlektrificeerd door Fa Pels & van Leeuwen uit ‘s-Hertogenbosch waarbij ook enkele wijzigingen in de dispositie werden hersteld, het orgel opnieuw werd geïntoneerd en voorzien van een Setzer-instalatie die snelle registerwisselingen mogelijk maakt. 

Bereikbaarheid

De kerk is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Tram 1 heeft een halte voor de deur, bus 21 en 22 hebben haltes in de buurt.

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief