Nieuwe Badkapel, Nieuwe Parklaan

Andere locaties

  

ALGEMENE INFORMATIE KERK:

Naam kerk: Nieuwe Badkapel
Adres kerk: Nieuwe Parklaan 90, 2587 BV Den Haag (hoek Nieuwe Duinweg)
Bouwjaar kerk: 1916
Architect kerk: Willem Chiel Kuijper (1879-1961)
Beheer/gebruik: Ned. Hervormde kerk (PKN)

ALGEMENE INFORMATIE ORGEL('s):

Hoofd orgel: P. van Dam & Zn. 1926, 39/III/P
Koororgel: 
Titulair organist: Bert Mooiman

Organisatie concerten: organist
Locatie maakt geen deel uit van het HOK

KERKGEBOUW

De Nieuwe Badkapel is de opvolger van de in 1874 gebouwde (oude) Badkapel aan het Gevers Deynootplein t.b.v. de in Scheveningen logerende badgasten.

De Nieuwe Badkapel is gebouwd in 1916 en ontworpen in de stijl van de protestantse kerkbouw van die tijd onder invloed van architecten als H.P. Berlage en K.P.C. de Basel.

De plattegrond van de kerk heeft de vorm van een gelijkbenig Grieks kruis. Met in het snijpunt van de kruisvorm aan de entreezijde van de kerk twee slanke vierkante gemetselde torens met een kenmerkende bekroning en koepelvormige afdekking.
De kerk heeft een kruisvormig, met leien gedekt, zadeldak met op de kruising van de dakvlakken een achtvormige lantaarn met koepelvormige afdekking. De eindgevels zijn voorzien van een groot rondboogvenster met gebrandschilderd glas. Aan voor en zijkanten zijn gemetselde corridors met arcaden. Aan de zijkanten gesloten met glas. De gevels zijn van baksteen met enkele natuursteen elementen.

Het nog vrijwel originele interieur wordt gekenmerkt door gepleisterde wanden met een plint en accenten van schoon metselwerk. De rondbooggewelven zijn van hout met ter plaatsen van de spanten geschilderde accenten.
Aan drie zijden zijn galerijen met nog de originele kerkbanken. Tegenover de ingang is een orgeltribune van gepleisterde metselwerk met zes boogvormige openingen aan weerszijde van de ronde houten preekstoel met daarboven een klankbord met koepelvormige afdekking. De kansel staat onder het orgel.

ORGEL

Het orgel is in 1926 gebouwd door de P. van Dam & Zn Het had bij oplevering 27 stemmen verdeeld over 2 klavieren en pedaal en was zijn laatste instrument die zich vlak voor de oplevering terugtrok uit het bedrijf en niet lang daarna overleed.
De speeltafel van het orgel staat tegen de rechter zijwand. De tractuur was pneumatisch.

In 1972 is het orgel door de Scheveningse orgelbouwer Jaap van der Zwan aangepast naar de eisen van die tijd. Hij voegde daarbij een 3e klavier toe met pijpwerk uit het Hoofdwerk en voegde ook enkele scherpe stemmen toe om een meer (neo-)barokke klank te verkrijgen.

In 2020 is het orgel gerestaureerd door de fa Slooff onder advies van Jos Laus. De tractuur is nu elektro-pneumatisch. Het orhel heeft nu 39 stemmen over 3 klavieren plus pedaal. Organist Bert Mooiman heeft over deze restauratie een artikel geschreven dat u HIER als PDF aantreft.


Een PDF van de orgeldispositie vindt u HIER

 

CONCERTEN

Bert Mooiman, organist van de Badkapel organiseerde in het verleden met regelmaat concerten in de Badkapel. Waarbij ook het orgel regelmatig heeft geklonken. De verwachting is dat dit in de toekomst nog vaker za gebeuren omdat het orgel na de restauratie in topconditie is.

Deze concerten vallen tot op heden echter niet binnen het kader van het HOK.

MEER INFORMATIE:

·  Locatie op de kaart
·  Geschiedenis en informatie Nieuwe Badkapel
·  Orgel(s) Nieuwe Badkapel - Restauratie 2020 (PDF)
·  Orgel-dispositie Nieuwe Badkapel
·  musici Nieuwe Badkapel
·  website Nieuwe Badkapel
·  culturele activiteiten Nieuwe Badkapel
·  naar HOK concertagenda

Meer info over de restauratie van het orgel: http://www.sloofforgelbouw.nl/ > Lopende projecten > November 2019 - Scheveningen, Nieuwe Badkapel

 

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief