Oude Kerk Scheveningen, Keizerstraat

Andere locaties

   

 

ALGEMENE INFORMATIE KERK:

Naam van de kerk: Oude Kerk Scheveningen (voor de reformatie: Antonius Abt kerk)
Adres: Keizerstraat 8, 2584 BJ Den Haag/Scheveningen
Bouwjaar: halverwege 15e eeuw
Architect: niet bekend
Beheer/gebruik: Hervormde kerk Scheveningen (PKN)

ALGEMENE INFORMATIE ORGEL:

Hoofd orgel: Gerard Steevens - 1765 - 23/II/P
Koor orgel: J.M. Gartsenhauer - 1791 - 10/I/aP
Titulair organist: Bert den Hertog

Organisatie concerten: als regel door de organist
Locatie maakt geen deel uit van het HOK

KERK

De kerk is een laatgotische drie-beukige pseudobasiliek met een iets hoger een-beukig koor met veelhoekige koorafsluiting. De gotische vensters worden afgewisseld met steunberen. Ook de vierkante toren met luidklokken en carillon heeft steunberen. De kerk staat iets onder het maaiveld. De pastorie bevindt zich ter hoogte van de overgang schip en koor.

Het interieur is sober maar kent waardevolle elementen zoals een metalen koorhek. De kerk heeft houten gewelven met zichtbare houten schenkelspanten.

ORGELS

In de kerk staan twee orgels. Het hoofdorgel uit 1765, gebouwd door Gerard Steevens. Later hebben Lohman en de Koff aan het orgel gewerkt. In 1972 is het gerestaureerd door Flentop orgelbouw. Het orgel heeft 23 register over 2 klavieren en pedaal. De tractuur is mechanisch.

Het koororgel is in 1791 gebouwd door J.M. Gartsenhauer als balustradeorgel. In 1960 is het orgel door fa Flentrop in de kerk geplaatst op een vrij hoge onderkas met klaviatuur. Het orgel heeft 10 registers voor manuaal en aangehangen pedaal De tractuur is mechanisch. 

CONCERTEN

Hoofdorganist Bert den Hertog organiseert regelmatig concerten op beide orgels. Ook in combinatie met andere instrumentalisten.

MEER INFORMATIE

 

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief