Amerikaanse Kerk, Esther de Boer-van Rijklaan_

Andere locaties

  

ALGEMENE INFORMATIE KERK:

Naam kerk: American Portestant Church (APC)
Adres: Esther de Boer-van Rijklaan 20, 2597 TJ  Den Haag
Bouwjaar: 1961 (gebouwd als paviljoen voor de Expo te Brussel en als bouwpakket verplaats naar Den Haag)
Architect: Paul Calame-Rosset (Zw/B)
Beheer/gebruik: American Portestant Church of The Hague

ALGEMENE INFORMATIE ORGEL:

Hoofd orgel: Fonteyn & Gaal - 1957 - (15/II/P)
Titulair organist: Gijsbert Kok

Organisatie concerten: NB
De Amerikaanse Kerk maakt geen deel uit van het samenwerkingsverband van het HOK, maar is opgenomen in de lijst i.v.m. de bijzondere architectuur en geschiedenis van kerk.

KERK

De kerk is rondom vrijstaand, heeft aan de entreezijde een groot grasveld en grenst aan de andere zij aan de parkeerplaats van een winkelcentrum.

De kerk is als (religieus) tentoonstellingspaviljoen ontworpen voor de wereldtentoonstelling Expo 1958 in Brussel uit geprefabriceerde onderdelen. Na de sluiting van de Expo kwam het gebouw beschikbaar en is, mede dankzij financiële steun van o.a. de ‘Women’s Club The Hague’, als bouwpakket naar Nederland verscheept. Het gebouw werd op de huidige locatie weer opgebouwd waarbij de rechthoekige aanbouw aan de ovale kerkruimte werd verlengd.

De gevel van het gebouw is geheel bekleed met aluminium beplating. De ovalen kerkzaal heeft een lessenaars-dak van geprofileerd staalplaat, aflopend naar de rechthoekige aanbouw die bij de aansluiting naar de kerkzaal smaller wordt, zodat de ronde vorm van de kerkzaal herkenbaar blijft. De zijgevels van de aanbouw hebben een zeer open karakter met veel glas. De noordgevel van de kerkzaal aan de Esther de Boer-van Rijklaan is geheel gesloten. Kerkzaal is aan twee zijden voorzien van grote (van de vloer tot het dak reikende) raamvlakken met gekleurd glas.

Los van de kerk staat aan de ingangszijde een losse toren van staalprofielen bekroon door drie kruizen.

ORGEL

Het orgel in de kerk is in 1957 gebouwd door de Fonteyn & Gaal en heeft een dispositie van 15 stemmen verdeeld over 2 manualen en pedaal. Het orgel heeft een elektro-pneumatische tractuur en een losstaande speeltafel. Het orgelfront bestaat uit een enkele pijpenrij in een nis in de kerkwand. De speeltafel staat op een kleine loggia naast het orgel.

Organist is Gijsbert Kok die tevens organist is van de eeuwenoude Abdijkerk van Loosduinen

MEER INFORMATIE:

 

HB/juli 2022

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief