Grote Kerk (HOK)

Andere locaties

HOK locaties - grotekerk-ext-1.jpg HOK locaties - grotekerk-int-1.jpg

Algemene informatie

Adres: Rond de Grote Kerk 10-12, Den Haag
bouwjaar: 15 eeuw
architect: onbekend
beheer/gebruik: Stichting Grote Kerk (voorm. NH kerk)
orgel: Metzler, 1971 - 50/III/P
titulair organist: Ben van Oosten
organisatie concerten: Stichting Orgelconcerten Grote Kerk, participant van het HOK

De kerk

De Grote- of Sint Jacobskerk is een drie-beukige laat gotische hallenkerk met fors hoger koor met kooromgang in Brabantse late gotiek, zes zijbeuken en kapellen, zeskantige toren, voorzien van luidklokken en carillon.
De huidige kerk werd gebouwd in de 15e eeuw op de plaats waar 200 jaar eerder al een (houten) kapel stond. Ook de markante toren is van die tijd. De kerk is in de loop der eeuwen regelmatig gewijzigd en vergroot.

De orgels

In de Grote Kerk zijn twee orgels geplaatst. Het grote orgel is van 1971 en is gebouwd door orgelbouwer Metzler & Sohn uit Dietikon-Zürich. Dit orgel heeft 50 registers, verdeeld over 3 klavieren en pedaal. In het Hoogkoor staat een kabinetorgel vermoedelijk gebouwd door Christian Müller in ca. 1755. Dit orgel heeft 8 registers.

Concerten

In de Grote of St. Jacobskerk wordt door HOK-participant de Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Den Haag jaarlijks, het ‘Internationaal Orgelfestival Grote Kerk Den Haag' georganiseerd, met befaamde organisten uit binnen- en buitenland, waaronder titularis Ben van Oosten, die tevens artistiek adviseur is van de Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Den Haag.

Meer info:

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief