Bethelkerk, Juriaan Kokstraat

Andere locaties

 

ALGEMENE INFORMATIE KERK:

Naam kerk: Bethelkerk
Adres: Juriaan Kokstraat 175, 2586 SG  Den Haag
Bouwjaar: 1970-1971
Architect: J.H. den Heijer
Beheer/gebruik: Protestantse Gemeente Scheveningen (PKN)

ALGEMENE INFORMATIE ORGEL:

Hoofd orgel: D.A. Flentrop, 1956/1971 – 34/III/P
Koor orgel: Pels & van Leeuwen, 1977 – 11/I/P
Concertvleugel: Steinway & Sons D-274
Titulair organist: Marcel van Duyvenvoorde

Organisatie concerten: organist
De Bergkerk maakt geen deel uit van het samenwerkingsverband van het HOK, maar is opgenomen in de lijst i.v.m. de bijzondere architectuur en geschiedenis van kerk en orgel.
 

KERK:

De huidige Bethelkerk is al de 3e kerk van die naam op Scheveningen. De gebouw is op de rooilijn gebouwd en heeft een strak uiterlijk. De kerkzaal bevind zich op de 1e verdieping. In verband met de multifunctionaliteit is de onderste verdiepeng bestemd voor vergader- en sociëteitsruimte met o.a. garderobe, catering en toiletten. De hoofdingang is aan de linker zijgevel. Dar bevindt zich ook een slanke toren van betonschijven met luidklokken.

ORGEL(s):

In de kerk staan twee orgels.

Het Hoofdorgel is in 1956 gebouwd door D. A. Flentrop te Zaandam voor de 2e Bethelkerk en in 1971 door orgelbouwer Jac. van der Linden te Leiderdorp overgeplaatst naar de huidige Berthelkerk. Daarbij wordt het orgel tevens uitgebreid met een 3e klavier (Bovenwerk). In 1977 wordt door fa Pels & van Leeuwen te Waardenburg de dispositie en intonatie aangepast. Mede i.v.m. de plaatsing van een nieuw koororgel, dat ook vanaf het hoofdorgel bespeeld kan worden. Het hoofdorgel heeft dan 34 stemmen over drie klavieren (Hoofdwerk, Rugwerk en Bovenwerk) en pedaal. Het orgel heeft sleepladen en mechanische toets- en registertractuur. Zie HIER de dispositie van het Hoofdorgel.

Het Koororgel is gebouwd door orgelbouwer Pels & van Leeuwen en heeft 11 stemmen over manuaal en pedaal (Unitlade) In 1999 is een sterk tongwerk (Tuba mirabelis 8’ a chamade) toegevoegd. Het orgel heeft sleepladen en elektrische toets- en registertractuur. Bespeling is mogelijk vanaf een eigen (losstaande) speeltafel maar ook vanaf het hoofdorgel. Zie HIER de dispositie van het Koororgel.

ORGANIST BETHELKERK:

 

Organsit van de Bethelkerk is Marcel van Duyvenvoorde die in 2007 werd benoemd tot Hoofdorganist van de Bethelkerk, waarin hij Sander van Marion opvolgde.

 

CONCERTEN/ORGELBESPELINGEN

Voormalig organist Sander van Marion verzorgde van af 1978 regelmatig orgelbespelingen in de Bethelkerk, maar ook speciale vieringen met veel muziek en lezingen. Deze traditie is door zijn opvolger Marcel van Duyvenvoorde in gewijzigde vorm overgenomen.

 

MEER INFORMATIE:

 

HB/juli 2022

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief