H-Paschalis Baylon, Neuhuyskade

Andere locaties

  

ALGEMENE INFORMATIE KERK:

Naam kerk: RK kerk St Paschalis Baylon
Adres: Wassenaarseweg 53 - Neuhuyskade 97, 2596 XK Den Haag
Bouwjaar: 1919/’21
Architect: Alexander J. Kropholler
Beheer/gebruik: Parochie Driekoningen (deel uitmakend van ‘Maria Sterre der Zee’)

ALGEMENE INFORMATIE ORGEL:

Hoofd orgel: Jos Vermeulen, Alkmaar 1922, 30+3/II/P (buiten gebruik)
Koor orgel:  Flentrop orgelbouw 2000, 13/II/P
Titulair organist(en): NB

Organisatie concerten: NB
De Kerk maakt geen deel uit van het samenwerkingsverband van het HOK, maar is opgenomen in de lijst i.v.m. de bijzondere architectuur van kerk en het unieke orgel.

KERK:

De kerk staat onder een hoek van ca 45 graden op de hoek van de Wassenaarseweg en de Neuhuyskade in de wijk Benoorden hout. De kerk werd opgeleverd in 1921.

De kerk, vernoemd naar de 16e-eeuwse Spaanse Franciscaner monnik Paschalis Baylon, is een ontwerp van architect Alexander Kropholler (1881-1973) in de kenmerkende bouwstijl van Kropholler. Het is een pseudobasiliek met een brede rechthoekige plattegrond onder een groot zadeldak. Het schip van de kerk is niet voorzien van een gewelf. De houten dakspanten zichtbaar gelaten. Het koor, dat als een halfronde apsis aan de oostzijde buiten de kerk steekt is wel voorzien van een gewelf. Aan de westzijde wordt het schip afgesloten door een vierkante toren zonder geledingen en gedekt door een naaldspits. De toren domineert door zijn ligging de omgeving met het naastgelegen Jozef Israëlsplein. Aan de toren is een entreeportaal gesitueerd en enkele kapellen aan weerszijde van de toren. Kerk en toren zijn opgetrokken uit donkergele baksteen. De zijgevels zijn voorzie van zware steunberen die tevens zijn opgenomen in de zijkapellen/zijbeuken. Iedere travee is voorzien van drie smalle rondboogvensters. Opvallend zijn de extra breed en hoog uitgebouwde muurdammen op de scheiding van het koor.

Het interieur is in de stijl van Kropholler, die ook bij het ontwerp van veel  interieurstukken, zoals de kerkbanken, betrokken was. Er zijn veel Art Nouveaux kunstvoorwerpen in de kerk o.a. vervaardigt door Leo en Jan Eloy Brom.

ORGEL(s):

In de kerk zijn meerdere orgels aanwezig: Het Hoofdorgel is in 1922 gebouwd door de fa Jos H. Vermeulen uit Alkmaar. Het orgel heeft dan 28 stemmen over 2 klavieren en pedaal. De tractuur is pneumatisch. Het wordt geplaats in een orgel-nis in de torenwand, zodanig dat de frontpijpen (in open opstelling) in drie delen gerangschikt, aan de muur ‘hangen’. In 1955 past Vermeulen de tractuur aan naar elektro-pneumatisch en breidt het orgel uit naar 30 stemmen, waaronder een aparte lade met drie stemmen in de koornis, bespeelbaar vanaf het eerste klavier van het Hoofdorgel. Dit orgel is al een tijd buiten gebruik. Kijk HIER voor de dispostitie.

In de kerk staat sinds 2008 ook een koororgel, in 2000 gebouwd door Flentop orgelbouw. Het is een mechanisch sleeplade-orgel met 13 stemmen over twee klavieren en pedaal, afkomstig uit de buitengebruik gestelde St. Liduinakerk in de Amalia van Solmsstraat. De orgelkas is bijzonder vormgegeven. Kijk HIER voor de dispositie.

CONCERTEN:

In het verleden werden met regelmaat concerten in de kerk georganiseerd.

MEER INFORMATIE: 

 

HB/juni 2022

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief