Gotische zaal RvS, Paleisstraat/Noordeinde (HOK)

Andere locaties

 ALGEMENE INFORMATIE LOCATIE:

Naam locatie: Gotische zaal Raad van State
Adres: Paleisstraat 1, 2514 JA  Den Haag (t.o. Paleis Noordeinde)
Bouwjaar: 1840-1848
Architect: G. Brouwers en de Prins van Oranje (latere koning Willem II)
Beheer/gebruik: Raad van State

ALGEMENE INFORMATIE ORGEL(s):

Orgel: Fa. J. Bätz & Co, 1842 - 23/II/P
Titularis: Jos van der Kooy
Organisatie concerten: Stichting Muziek in de Gotische Zaal, die participeert in het HOK

LOCATIE:

De Gotische Zaal is oorspronkelijk gebouwd als schilderijenzaal door de toekomstige koning Willem II in een 'Anglo-Neogotische' stijl waarin hij een groot deel van het Hofkwartier wilde realiseren. De zaal werd feitelijk ‘in de tuin’ van het 'Witte paleisje' aan het Kneuterdijk gebouwd.
Sinds de 20e eeuw maakt de Gotische Zaal deel uit van het Raad van State-complex

ORGEL(s): 

Omdat koning Willem II de zaal wilde gebruiken voor de huwelijksinzegening van zijn dochter Sophie met de Erfgroothertog van Saksen-Weimar Eisenbach op 8 okt. 1842 (de inhuldigingsdatum van de Gotische zaal) en er ook later godsdienstoefeningen zouden volgen, werd vrijwel direct na de voltooiing van de Gotische zaal het huidige orgel opgeleverd door de orgelbouwer Jonathan Bätz & Zn. te Utrecht.

Het is een mechanisch orgel met een dispositie van 13 stemmen verdeeld over twee klavieren en pedaal. Het orgel heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, met veel omzwervingen maar kwam in 1990 weer terug op de oorspronkelijke locatie. Maar dan wel aan de tegenoverliggende wand van de zaal en niet onder het roosvenster, waar het oorspronkelijk voor was vormgegeven.

CONCERTEN: 

De Stichting Muziek in de Gotische Zaal organiseert op iedere 2e en 4e woensdag van de maand (uitgezonderd juli en augustus) lunchconcerten in de Gotische Zaal (aanvang 12.45 uur) verzorgt door (oud) leerlingen van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en titulair organist Jos van der Kooy. Maar ook op andere dagen is er muziek in de Gotische Zaal. Ga daarvoor naar www.raadvanstate.nl/evenementenagenda

MEER INFORMATIE:

 

HB/juli 2022

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad. 

Klik HIER voor de volledige omschrijving

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief